Étel-ital
Igaz mondás: "Amit eszel,
napról napra azzá leszel"
s mit a haza földje érlel
ajándékoz egészséggel,
és főleg, mit maga termel,
becsüli meg szeretettel.
Decemberben felkelve,
Karácsonyra éhezve.
Hűtőajtót kinyitva,
Mézeskalács gyomorba.
Stégen ülünk,
gyerekek robaja,
mint szabadságolt
tankok, dübörgő
ölemmel nézlek...
Gasztrohunnia és hungarikultusz
Két nemzeti italunk a tokaji bor és a szatmári szilvapálinka,
Karcagi birkapörkölthöz finom a kovászos uborka.
A gyulai kolbászhoz mi Pick téliszalámit eszünk,
Gundel palacsintát pedig zsolnai porcelánból merünk.
Lerágott csontú tegnapok után
az asztalon hús ragyog
pirosra sült és illatos
köret jut mellé
kenyér...
Az egyszerűség
letisztult ízeit
zeller főtte át,
cukorral édes
"paradicsomi leves"
savanykás zamatát.
Kicsiny talpalatnyi föld;
megtanít élni a természet
és a jó példa: Nagyapám,
ki benne soká elszöszmötölt.
Elregélőm, hogy telt az én napom...
(3 soros-zárttükrös)
Tegnap nehéz nap volt, körbejártam a falut,
Ahol nem engedtek be, berúgtam a kaput...
Tegnap nehéz nap volt, körbejártam a falut.
Húsvét, 2018.
Sok
Virág
Mindenütt,
Húsvétnapját
Ma ünnepeljük.
Farsang a maskarák, bálok, mulatságok
Ünnepe, de vannak még szép karneválok.
Elmaradhatatlanok a finom fánkok.
Az ünnepek csak jöttek, mentek,
Le sem nyugodtak a kedélyek.
Máris elkezdődött a farsang,
Halad az élet tovább, nem pang.
Klassz ez a farsangi zene, szinte szétbomlasztó!
A sok-sok szép maskara biz` nevetés fakasztó.
Óriási a vidámság, és plafonig is felér a mai hangulat,
A hétköznapi gondok leszakadtak, az mind oly` utálatos gondolat...
Látni a lekvárral befröccsent csörgősipkát,
Meg csoszogós, öt számmal nagyobb gumicsizmát.
Vannak rémesen rémisztő... látni más álcát.
*
(haiku)
Van jó álarc, és
Lejjebb... ruhaköltemény!
Feltámadt Jézus!
Reménység... szeretetre.
Fények... kigyúlnak!