Szerző
Édes Emil Péter

Édes Emil Péter

1947. június 20. - 2016.
Népszerűség: 135 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 585 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2013. január 20.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers utánközlése vagy átdolgozása csak a szerző engedélyével lehetséges.

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölték (9)

Keress pénzt online kérdések megválaszolásával! (x)

Édes Emil Péter

Visszaemlékezés

Jártam már magamtól vendégként nála,
elbűvölt, akár egy kedélyes flört,
magához végtelen erővel köt,
miközben lehűtve, halálra várva

szívműtét ürügyén, mellkasom tárva,
szívemet kivágva, nem értem jött.
Ám minden odaát történtek közt,
előlem legkisebb titkát is zárta.

Van, ki már látta az alagút mögött,
megannyi örvendő rokona között,
nekem csak mélységes sötétség maradt,

idő- és térvesztés okozta magány,
a teljes sötétség, végtelen talány,
minden más eltérő, nem tőle fakadt.

Győr, 2013. január 16. 18:59

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


edesemil(szerző)2013. január 25. 01:03

Kedves Szickey, nagyon elszomorít, hogy kedvességednek, hozzám való jóságodnak, nagyszerű irodalmi vénádnak és hatalmas felkészültséged eredményeként annyi sok mindent fedeztél fel ''menetközben'', amelyekre nem is számítottam, és akkor Te lennél valamiben is vesztes? A győztes egyedül Te vagy, ''meghírdettem'' ugyan a ''pályázatot'', de valószínűleg elkerülte a kedves társak figyelmét. Egyedül Te mutattál érdeklődést. Kérdésedre, hogy mi a véleményem kutatásaidról, azok eredményéről, a rövid és a hosszú ütemek kérdésében, nagyszerű felfedezésnek tekintem, hogy erre sort kerítettél mert ez olyan tényező amit vizsgálni kell. Mint ahogyan azt írtad: ''... az első két versszakodban pontosan megegyeznek a rövid (U) - 14 és a hosszú (-) - 28 szótagok számai, sőt egyik a másiknak pont a fele.'' Nagyon örültem neki, bizonyára megvan a szerepe ennek a kiegyensúlyozott aránynak. Mivel saját versemről van szó, nem kívánom ezt elemezni, de nagyon örülök a szótagszámok ilyeténképpen történő arányának. Sőt, mint írtad, egyéb dolgokat is találtál, amiről nem tudom, hogy pontosan mire/mikre gondoltál. Erre írtam, hogy alig várom, hogy megismerjem őket. Minden felismerés vagy feltárás előbbre visz bennünket egy vers megértésében, engemet is, mint a vers ''elkövetőjét'' is, mert a versírás nem kizárólagosan a saját felügyeletünk alatt zajlik, hanem mindenféle emocionális és tudatalatti tényezők hatnak írás közben, ilyenkor az író maga sem tudja teljeséggel, hogy mit írt le. Később aztán korrigálhatja, de vannak olyan esetek is, amikor a figyelemét valami eltereli és akkor nyomokban ottmaradnak a nyitott kérdések. Kedves Szickey, kérésed parancs. Valamikor kitalálok majd valami újabb furfangos dolgot és felkérlek a megoldásra. Addig is köszönöm rendkívül aktív részvételedet ebben a kis játékban, nagy élmény volt számomra ez a kis játék Veled, amikor mindenki csak a kifogásokat keresi, hogy miért is nem ér rá, vagy éppen a mije fáj, vagy hullafáradt. Nagy kedvem van hozzá a jövőben is, természetesen! :)))
Szívélyes üdvözlettel: Emil

Törölt tag2013. január 24. 21:44

Törölt hozzászólás.

edesemil(szerző)2013. január 24. 21:27

Köszönöm a gratulációt, kedves Andi!
Nagyszerű képet tettél fel!
Szeretettel üdvözöllek: Emil

Andicsek2013. január 24. 21:17

Szeretettel Gratulálok!

edesemil(szerző)2013. január 24. 21:00

Kedves Szickey, köszönöm mindazt a kedves fáradozást, amellyel a ''Visszaemlékezés'' című szonettemet formailag ''szerkezetileg'' tanulmányoztad és megfigyelésed értékes eredményeivel gazdagítottad! Valóban az ''ütemhangsúly'' a keresett és győztes megfejtés, amit igyekeztem nem kimondani. Így mint szerény kis pályázatom győztesének, szívből gratulálok!
Furcsa egy pályázat az enyém. A győztestől származik minden ajándék, maga a megfejtés, valamint a keresés és a kutatás hozadéka. Köszönöm a játék kellemes perceit.

Nem voltam könnyű helyzetben, amikor a szonett kötött tíz és tizenegy szótagszámát kellett az ütemhangsúlyos verselés követelményei alapján megalkotni. A magyar népköltészet a kincsestára, a legkülönbözőbb a hangsúlyon alapuló felosztásnak, soronként azonos ütembeosztás mellett, amely a szonett ütembeosztásának is jól megfeleltethető, tíz és tizenegy szótagszámot alkalmazva. Mindez egy kísérlet volt, hogy egy klasszikus formát magyar népdalra jellemző tulajdonságokkal keresztezve, mi hozható ki. Tehát,
négyütemű tízes nálam: (3+3+3+1), a népköltészetben: (4+2+2+2)
négyütemű tizenegyes: (3+3+3+2), a népköltészetben négyütemű tizenegyest nem ismerek.

Kedves Szickey, amennyiben még további ''értékekre'' találtál, kérlek tedd ''közkinccsé'' azokat. Kedves együttműködésedet megköszönve, szívélyes üdvözletemet küldöm: Emil

Törölt tag2013. január 24. 18:06

Törölt hozzászólás.

edesemil(szerző)2013. január 24. 17:41

Kedves Szickey, ... Hálásan köszönöm a számomra értékes megfigyelésedet, bocsáss meg, hogy megvárakoztattalak, de vendégek jöttek, és az imént mentek csak el. a megoldás, a sorokon belül történt tördelés 3-3-3-2 3-3-3-1 szerint, amit itt rendelkezésedre bocsátok, egyben kérdezve tanácsodat, mint önálló verset közöljem-e. Érdekes kérdésként merül fel, hogy a szigorúan a szonett szabályait betartó szonettből lesz kevésbé szonett, mint egy akárhány szótagszámmal megírt, minden rímképlet előírást nélkülöző csak a tizennégy sor követelménynek eleget tevő valami. Teljesen azonos a ''Visszaemlékezés'' c. szonettel, csak mintegy fel van fejtve. Türelmedet, értékes megfigyeléseidet szeretettel köszönöm. (Közöljem vagy ne közöljem az alábbi formában, mi legyen a címe? ''Felfejtett szonett '' megfelelő?) :))) ITT VÁRLAK!!! :))) Emil

Visszaemlékezés
FELFEJTETT SZONETT

Jártam már
magamtól
vendégként
nála,
elbűvölt,
akár egy
kedélyes
flört,
magához
végtelen
erővel
köt,
miközben
lehűtve,
halálra
várva
szívműtét
ürügyén,
mellkasom
tárva,
szívemet
kivágva,
nem értem
jött.
Ám minden
odaát
történtek
közt,
előlem
legkisebb
titkát is
zárta.
Van, ki már
látta az
alagút
mögött,
megannyi
örvendő
rokona
között,
nekem csak
mélységes
sötétség
maradt,
idő- és
térvesztés
okozta
magány,
a teljes
sötétség,
végtelen
talány,
minden más
eltérő,
nem tőle
fakadt.

Törölt tag2013. január 24. 15:11

Törölt hozzászólás.

edesemil(szerző)2013. január 24. 14:28

Kedves Szickey, ... még mindig hideg, hideg, hideg... Bámulom, mennyi minden fut át az agyadon, amelyet most működés közben láthatok, mint zakatolnak a fogaskerekek... szenzációs!!! Semmiképpen nem árulom el, csak pörgesse a különféle megoldásokat a ''központod''... Csepegtessek morzsákat, :)) azt javasolod, akkor egyet: jellemzője a résznek az egészben. Remélem nem viszlek általa messzebb a megoldástól :)))

Törölt tag2013. január 24. 14:09

Törölt hozzászólás.

edesemil(szerző)2013. január 24. 13:53

Kedves Szickey, ... Rendkívül örülök, hogy ez az esszenciális kiemelés megtörtént, mert a ''gondolati tördelés'' során, ide helyeztem a lényeges mondanivalómat. Mivel a rímképlet ABBA ABBA CCD EED, a szótagszám 11-10-10-11 11-10-10-11 11-11-11 11-11-11, így a belső vers AAAA DD valamennyi szótagszám 11 lesz.
De! Az elrejtett ''valami'', a formához tartozó (kevésbé lényeges) ''akármi'', (bocsánatodat kérem, de csak ennyit mondhatok, hogy el ne áruljam!) Rendkívül örülök, hogy beszálltál a játékba, csak kérdezzél nyugodtan, megtisztelsz vele!!!)

Tehát a formához van köze a ''titkomnak''. Várom és közben izgulok, mert ha Te nem találod meg, akkor előbb-utóbb el kell, hogy áruljam, persze nem most, idő van rá bőségesen! :)

Szivélyes üdvözlettel: Emil

Törölt tag2013. január 24. 13:08

Törölt hozzászólás.

edesemil(szerző)2013. január 24. 11:39

Mindenkitől bocsánatot kérek, de arra gondoltam, hogy ez a kis asszonánc elfér eme súlyos gondolatok közt... Talán(?)

Jártam már magamtól vendégként nála,
Várva rád valahol esténként fázva...

Vajon ki fejti meg, hogy mi van a formai szerkezetbe elrejtve?

edesemil(szerző)2013. január 21. 17:10

adamne
Kedves Manyi! Nagyon aranyos vagy. Egy sikeres kirándulás volt.
Gratulációdat köszönöm! Szeretettel küldöm üdvözletemet: Emil

adamne2013. január 21. 16:51

JÓ,HOGY VISSZAJÖTTÉL!
Versedhez gratulálok szeretettel. Manyi

edesemil(szerző)2013. január 21. 10:31

Kicsikinga!
Kedves véleményedet és gratulációdat szívből köszönöm!
Szeretettel küldöm üdvözletemet: Emil

Kicsikinga2013. január 21. 09:24

Szép szonettet írtál arról a bizonyos ''titokról''!
''Jártam már magamtól vendégként nála,''
Örömmel tölt el, hogy visszajöttél!

edesemil(szerző)2013. január 20. 20:50

noheb
Kedves Marika!
Nagyon örültem kedves soraidnak. Pontosan úgy van a dolog ahogyan azt írtad! Életünk végén, hogy mi lesz, arról sokan sokféle módon gondolkodnak, vélekednek de azt senki sem tudja. Ameddig itt vagyunk valami keveset látunk, tapasztalunk az árnyékvilágból, de innen valahova is ellátni... Mindenkinek a maga hite szerint történik.
Gratulációdat köszönöm!
Szeretettel üdvözöllek!
Emil

edesemil(szerző)2013. január 20. 20:42

955kondoros
Kedves András, ... örülöve véleményednek és szíves gratulációdnak, szerettettel üdvözöllek.
Emil

edesemil(szerző)2013. január 20. 20:38

Edeke
Kedves Ede! Nagyon örülök véleményednek, és annak is, hogy magát a témát is jónak minősítetted! Biztosra veszem, hogy élő ember ''odaátról'' soha semmi infót nem hoz át. Az meg, hogy így van, hogy nem ismerjük sem az időt, sem a helyet a lehető legjobb megoldás. Ha ismernénk ''a napot és az órát'' (valahogy így van), az olyan lenne számunkra mintha a siratóházban lennénk és várnánk kivégzésünk óráját. Gratulációdat köszönöm.
Üdvözletemet küldöm.
Emil

edesemil(szerző)2013. január 20. 20:28

gypodor
Kedves Gyuri! Köszönöm véleményedet!
üdvözletemet küldöm.
Emil

edesemil(szerző)2013. január 20. 20:03

szalokisanyi1
Kedves Sanyi! Teljesen igazad van, hogy ötven év felett már mindannyiunkat foglalkoztat ez a kérdés. Sajnos amikor a kórházban voltam, nagyon sok kisgyerekkel is találkoztam ott. Szerencsére nagyon gyorsan gyógyulnak. Gratulációdat köszönöm.
Üdvözletemet küldöm!
Emil

edesemil(szerző)2013. január 20. 19:56

jocker/Kiber/Feri
Kedves Feri! Nagyon tetszik amit írtál. Látod, milyen jó lehet ha valaki leírja, hogy mi is történt valójában (ebben az eseben velem) a háromszoros vivát, vajon kijárhat nekem?! Mindenképpen nagyon köszönöm!
Üdvözletemet küldöm!
Emil

noheb2013. január 20. 19:26

Kedves Emil!
Gratulálok a legújabb szonettedhez. Szóval amíg élünk addig a titok, az titok marad. Legfeljebb a fantáziánk dolgozik!
Őrülök, hogy újra olvashatom verseidet!!
Nagyon tetszik!
Marika

955kondoros2013. január 20. 19:18

Ebben a témában Pató Pál válasza tökéletesen idevág;''ej ráérünk arra még!''Szívvel Gratulálok a vershez! Remek! András

edesemil(szerző)2013. január 20. 19:11

dvihallyne45
Kedves Sarolta! Mivel ez a kérdés sokakat érdekel, kit ezért, kit azért, így hát foglalkozni kell vele, mint aktualitással. (Nekem sem ez a kedvenc témám!) :)
Örömmel olvastam, hogy változatlanul tetszenek szonettjeim. Ebben a szonettben eldugtam, beépítettem valami - számomra -, nagyon édekes, izgalmas dolgot. Kiváncsian várom az első megfejtőt!!! A gratulációt és a szívecskét köszönöm.
Szeretettel küldöm üdvözletemet!
Emil

edesemil(szerző)2013. január 20. 18:45

mamuszka
Kedves Sarolta, ... boldogan olvastam véleményedet, amely teljesen azonos az enyémmel. Nem kívánok senkit sem megvádolni, hogy nem az igazat, a tiszta igazat mondja, csak irigyelni lehet azokat a dolgokat, amelyek ''megtörténtek'' velük.
Gratulációdat köszönöm! Szeretettel küldöm üdvözletemet.
Emil

edesemil(szerző)2013. január 20. 18:37

piroska71
Kedves Piroska! Nagyon örültem soraidnak, amelyet a szívecskével együtt köszönök. Szeretettel üdvözöllek.
Emil

edesemil(szerző)2013. január 20. 18:28

kurczina.t
Kedves Terézia! Bizonyos értelemben számomra a legnagyobb élmények egyike volt, mivel egy életmentő műtét eredményeként már eddig is tizennyolc évet hoztam össze, amelyet egy hatalmas ajándéknak fogok fel. Azért hivatkoztam magára a tényre mivel saját példámon keresztül kívántam ''hitelesen'' képviselni ezeket a kérdéseket. Természetesen senki szavában nem kételkedhetem ha valaki az én ''élményemtől eltérően nyilatkozik'', de élményének más oka/okai is lehetnek. Nagyon divatos lett, mindenféle érdekes dolgokat látni és hallani az odaát történtekről. Én az ilyen földöntúli élményekről sajnos nem tudok semmi ilyen érdekeset mondani. Szerintem az ember számára nincsen semmilyen átjárás sem a két világ között. Hasznosnak tartom Papp Lajos professzor írásait, nyilatkozatait, amelyek a neten megtalálhatóak.
Köszönöm, hogy felkerestél, üdvözletemet küldöm. Emil

Edeke2013. január 20. 17:52

Örök kérdés marad, s talán sosem tudja meg élő ember az igazságot! Lehet, hogy jobb így! Jó a téma, gratulálok hozzá.

gypodor2013. január 20. 17:31

Ütős szonett! Szivenütős! Gyuri

szalokisanyi12013. január 20. 17:23

Személyes tapasztalatom nincs. A téma sokunkat érdekel, gondolom, bizonyos koron felül, ez érthető. Gratulálok! Üdvözletem küldöm: Sanyi

jocker2013. január 20. 16:36

Az élményed nem egy irigyelni való, én nem kérnék belöle...
van benne nagyon jó is!
Az, hogy te itt most meg is verselted. lehet, hogy ezt nevezik morbid humornak...?
Minden esetre nagyon jó, hogy olvashattalak, jó, hogy leírtad, jó, hogy megosztottad velünk. Én köszönöm.
Vivát, vivát, vivát! jocker/Kiber/Feri

dvihallyne452013. január 20. 16:02

Kedves Emil!
Nem mondom,hogy a tartalomtól el vagyok ragadtatva,mert hát nem egy jó téma!Még ráérnénk pár év múlva is ezzel foglalkozni. A forma viszont mindig lenyűgöz.Nagyon szeretem a szonetteidet.Szeretettel és szívvel gratulálok!Sarolta

Törölt tag2013. január 20. 15:52

Törölt hozzászólás.

piroska712013. január 20. 15:28

Nagyon érdekes!Nagyon jó!Én nem akarnám még azt a bizonyos találkozót,mert az ráér!Nem szabad siettetni!Gratulálok a vershez!
Üdvözletem küldöm szeretettel:Piroska

kterezia2013. január 20. 15:17

Emlékezetes vendégeskedés lehet az ilyen! Minden műtétem előtt vágyakoztam a találkozásra, de elmaradt. Attól tartok, ha létrejön, már végső lesz, és nem tudósíthatok róla...

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom