Szerző
Édes Emil Péter

Édes Emil Péter

1947. június 20. - 2016.
Népszerűség: 134 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1032 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2015. október 2.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers utánközlése vagy átdolgozása csak a szerző engedélyével lehetséges.

Címkék
Kedvencnek jelölték (35)

Édes Emil Péter

ISTEN, HA LÉTEZNE...

Isten, ha létezne trónján a Mennyben,
miért engedne szenvedni ennyire,
minden kínomat kiűzné messzire,
nem hagyna bizonytalanságban engem;
 
kezemet megfogná a mélység felett,
vigyázva óvatlan lépéseimre,
hogy a megtett út ne vesszen semmibe,
győztesként ünnepelhessek majd vele.
 
Isten és ördögök, mennyek és pokol,
kibontakozhattak a maguk útján,
hogy megteremtettük őket magunknak;
 
Seregestől mind az agyunkban honol,
mert létük csak mirajtunk múlik csupán,
eleget téve végtelen vágyunknak.
 

Győr, 2015. szeptember 26.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


edesemil(szerző)2015. október 24. 07:25

@Ibolya.52
Kedves Ibi!
Ez a várakozás az, - amelyet Ézsaiásnál olvashatunk -, amely elvisz bennünket az istenkereséshez. Köszönöm pontos és jól alkalmazott válaszodat!
Szeretettel, Emil

Ibolya.522015. október 24. 05:48

Őszinte fájdalom érzése. Mégis:
Ézsaiás próféta könyve » 30.18 ''S azért vár az Úr, hogy könyörüljön rajtatok, és azért felséges ő, hogy megkegyelmezzen néktek, mert az ítélet Istene az Úr; boldogok mindazok, akik Őt szolgálják.''
Zsoltárok könyve » 145:9 ''Jó az Úr mindenki iránt, és könyörületes minden teremtményéhez.''
Szívet hagyok. Ibi

edesemil(szerző)2015. október 19. 19:20

@Csendhangjai
Kedves Klárika!
Szívből jövő soraidat, szeretettel köszönöm!
Emil

Csendhangjai2015. október 15. 20:23

Versed olvasása közben, egészen elérzékenyültem.... én csak csöndben, elismeréssel , szívvel gratulálok szonettedhez!

Szeretettel:

Klára

edesemil(szerző)2015. október 12. 17:50

@PiszarEva
Kedves Évike!
Talán a kérdések legnagyobbikát vetetted föl, ha nem a legnagyobbat. Az emberi élet tartozékai az öröm és bánat, születés és halál. Saját halálát mindenki személyesen önmaga éli át, így magához a halálhoz is végtelenül sok út vezet, amelyet kinek-kinek a saját sorsa vagy szerencséje határoz meg. Isten szerepét is mindenkinek magának kell megválaszolnia.
Kedves látogatásodat és elismerésedet szívből köszönöm!
Szeretettel: Emil

edesemil(szerző)2015. október 12. 17:20

@csilluska22
Kedves Csilluska!
Örömmel olvastam kedves hozzászólásodat, bátorító szavaidat és jó kívánságaidat és szíves gratulációdat!
Szeretettel: Emil

PiszarEva2015. október 12. 13:40

A szenvedések részét miért éljük át néhányan nagyobb arányban, képtelen vagyok megfejteni. Mindig ott akadok fenn, hogy én vagyok érzékeny és sebezhető. Mikor látom még nagyobb problémák, kínok is léteznek, muszáj megbékélnem. Nem könnyű ezt megfejteni, de azt hogy benned él Isten eredményt fog szülni. A földi pokolnak és mennynek részesei vagyunk és mindannyian a jobbat keressük. Az vigasztal annak az előmenetelén dolgozunk és el jön hamarosan. gratulálok és erőt egészséget kívánok kedves Emil! Szívvel, szeretettel : Éva

csilluska222015. október 11. 20:49

Kedves Emil!

Fájdalmasan szomorú szonettedet megkönnyeztem! Hittel élj! Bízz a dolgok jobbra fordulásában. Jó egészséget kívánok Neked!
Szívvel gratulálok!

edesemil(szerző)2015. október 11. 13:47

@kistenkes
Kedves Frici!
Szívből köszönöm megértő elismerésedet és gratulációdat!
Baráti öleléssel,
Emil

kistenkes2015. október 11. 02:54

A fájdalom szülte csodálatos szonett komoly filozófiai gondolatokat is ébrszt, szívvel gratulálok Frici

edesemil(szerző)2015. október 7. 20:51

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

edesemil(szerző)2015. október 7. 20:51

@geza1947
Kedves Géza!
Mindannyiunkat egyformán érint vagy érinthet az öregedésünk által mindinkább felmerülő problémák valamelyike. Vannak akik szerencséjükre betartva az orvosilag ajánlott tanácsot ''egészségesen'' halnak meg. Nem ismerem a statisztikai értékeket, de mire is lenne jó? Gondolom a természetes eloszlás szerint történik a megoszlás. A többség átlagosan ismeri a szenvedések valamennyi változatának egy bizonyos részét, aztán a maradékra esnek a legelviselhetetlenebb kínok. Nem állandó témaként, de néha el kell gondolkodnunk ezeken a kérdéseken is, hogy fel tudjunk állni, ha néha a padlóra esünk is.
Kedves Géza Barátom, köszönöm jókívánságaidat, remélem valami majd csak bejön nekem is. Hasonló jókat kívánva Neked is! Baráti öleléssel: Emil

geza19472015. október 7. 11:41

@edesemil

Ez a dilemma engem is érint kedves Emil Barátom!
Ha szenvedést is okoz..., mégis így sóhajtunk: ''jaj Istenem!''
Gyuri ezt nálamnál jobban megfogalmazta!
Jó egészséget, és erőt...elviselni mit rád, (ránk) rakott!

Szonettedhez szeretettel gratulálok: Géza.

edesemil(szerző)2015. október 5. 10:23

@195705252012:
Bocsánat kedves Irénke!
Emil

editmoravetz2015. október 5. 07:07

@edesemil: Köszönjük! Edit

edesemil(szerző)2015. október 4. 21:50

@noheb: @anci-ani: @amalina: @dr.vegha: @Reva01: @1195705252012: @B.Sanyi: @rojamsomat: @kicsikincsem: @laszloklara: @editmoravetz: @adamne: @dvihallyne45: @Schmidt-Karoly: @Dram: @meszaroslajos60: @babumargareta01: @M.Laurens: @remember: @kokakoma: @szalokisanyi1: @t.buga: Kedves Barátaim, Mindannyian!
Elnézéseteket kérem, hogy nem tudtam személyesen is megköszönni együttérző kedves üzeneteiteket és az aranyos kis szívecskéiteket is! Külön köszöntöm a nálam előszőr járt olvasót vagy alkotótársat! A Gyurinak írt köszönő soraimat Nektek is ajánlom szíves figyelmetekbe!

Szeretettel:
Emil

edesemil(szerző)2015. október 4. 21:49

@gypodor:
Kedves Gyuri!

Köszönettel és hálával tartozom Neked, szonettemnél leírt gyönyörű soraidért, gondolataimat és érzéseimet és - azok indokait is tisztán látva -, pontosan meghatároztad magát az emberi lét furcsaságait, bármi ellen és bármi ellen. Sokan mondhatják haragosan, hogy miért is foglalkozom ennyit saját nyűgömmel és nyavalyáimmal, mikor kontinenseken átható borzalmaktól hangos a világ; földi pásztoraink alatt elmozdult a talaj, elvesztették egyensúlyukat, hártya nőtt a szemükre és természetüknél fogva rosszul hallanak vagy csak éppen úgy tesznek.

Valamennyien, valamilyen társadalomban élünk - még akkor is -, ha csak annak a szélére szorultunk ki vagy magunknak köszönhetően, saját döntésünk következményeként kerültünk oda. Ezért nem szabad elfeljtenünk, hogy bármekkora néptömeg vagy társadalom is egyedekből, különálló személyekből tevődik össze, akik saját magukra vonatkozóan mondhatják Ady csodálatos megfogalmazásában, hogy ''Vagyok, mint minden ember: fenség, / Észak-fok, titok, idegenség, / Lidérces, messze fény, Lidérces, messze fény.''. Mivel, egy csepp vízben is benne van a tenger, hasonlóképpen az egyén is kifejezheti a többség hangulatát, viselheti annak jegyeit önmagán. A kérdésre és a megoldásre is azonos a válasz: mindenekelőtt mindennek és mindenkinek hitelesnek kell lennie. Csak hiteles alkotó és hiteles alkotás lehet, amely a hétköznapi dolgok, hiteles képviselői által sikeresek lehetnek. Különösen az elvonatkoztatásnak kell hitelesnek lennie. Ez a maga teljességében vonatkozik minden művészi alkotásra - de maradva az irodalomnál -, mivel minden művészet eszköze az elvonatkoztatás, ezért az absztakciónak lényeglátónak kell lennie, hogy megfeleljen az ábrázolni kívánt tulajdonságok hiteles vagy annak tűnő megjelenítésének. Ugyanakkor maga a cselekmény vagy az alkotás tárgya is fontos; mivel róla szól az adott mű, a szavak által pontosan rögzítve vagy zenei hanghatásokkal létrhozva, nehéz márványtömbökből különféle épületek és építmények által.
Ez lett versem megírásának oka, melynek következményeként talán visszatükrözöm a társadalom hangulatát is, amelyre egyáltalán nem gondoltam, de egy másik síkba transzponálva is működik. Könnyű átgondolni, hogy tulajdonképpen három síkon történnek az események: elsőként a valóságos világban, a társadalomban, ahol kidomborodik az egyén, ahol második síknak az első analógiáját vehetjük, végül harmadik síknak pedig az előző síkok analógiáját megtoldva egy számunkra átláthatatlan és számtalanszor megkérdőjelezett világban járkálhatunk. Természetesen ezt lehet másképpen is értelmezni.
Rossz tapasztalataim, amelyek a kórházban értek, a reményből, annak elvesztéséből, a kiszolgáltatottságomnak mértékéből, a tárgyilagosan levont konklúzióból rakódtak egymásra, amelyből még ma sem tértem teljesen magamhoz. Dante szerint is a Pokol az a hely, ahol a tökéletes reménytelenség megvalósulhat. Talán a hosszasan ecsetelt hitelesség alapja e tizennégy rövid sornak, amely a lelki és testi borzalmakból táplálkozik.

Rendkívül alkalmas olyan bibliai eseményekről elgondolkodnunk, amelyekben láthatjuk a korabeli embereket, hogy miként szálltak perbe az Istennel. A zsidókhoz írtak pontosan kifejezik, Pál apostolnak a hívő embertől elvárható mércét: “A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való megyőződés.” (Zsid 11:1). Nem hiszem, hogy egyetlen ember is rendelkezik ilyen hittel. Magamról csak annyit tudok, hogy istenkereső ember vagyok. Itt szintén nagyon sok mindent kellene megbeszélnünk, de mivel ez a kérdés benne van minden gondolatunkban, minden különösebb elhatározás nélkül is azt tesszük.

Baráti öleléssel,
Emil

t.buga2015. október 3. 16:33

Isten egyedi utat adott minden teremtményének. A bizonyosság, halálunkig, csak lelkünkben létezik.
Nagyszerű költeményedhez tisztelettel gratulálok!

szalokisanyi12015. október 3. 10:27

Remek! Gratulálok! Sanyi

kokakoma2015. október 3. 09:45

pj: 20

remember2015. október 3. 05:54

Isten létezik!
Ott benned barátom!
Ékes tanúsága ezen szonetted, melyhez szeretettel, barátsággal, szívvel gratulálok!

M.Laurens2015. október 2. 23:32

Kedves Emil!
Nagy tisztelettel, megrendült szívvel, és végtelen empátiával olvastam fájdalmas-szép szonettedet.
/ Miklós /

babumargareta012015. október 2. 20:31

Elnézést a kisbetüvel irt név miatt,,nem töröltem ki
az előbbi bejegyzésemet,,,irántad való tiszteletből,,,,
üdvözöllek,,,,,,Babu

babumargareta012015. október 2. 20:30

Kedves emil,,,nagyon szomorú perceidben irhattad ezt a
csodás verset,,,,sok mindent kibirunk,,,
az élet megtanit sok mindenre,,,őszinte szivvel
gratulálok ,,,,üdvözöllek,,,,,,Babu

gypodor2015. október 2. 19:43

A Nagy Gáspár költő által oly tömören megfogalmazott( igaz, más területre)
BOCS! Itt javítom: helyesen : ''igaz'' (Lásd fent!)
Gyuri

meszaroslajos602015. október 2. 19:42

Kedves Emil, fájdalmas megható soraidat szívvel, szeretettel olvastam, Lajos.

gypodor2015. október 2. 19:40

A Nagy Gáspár költő által oly tömören megfogalmazott (igat, más területre) előbb ''a kétségbeesések, utána a kétségbevomások''-ra gondolva versed a második lelki stádium hangja. Tudatunkban a ''teremtett'' Isten él a ''teremtő'' helyett, azt felhelyeztük trónrta, mint egy Királyt, országát pedig a korábban
elérhetetlennek és kiismerhetetlennek hitt égboltunk mögé. Be is népesítettük angyalokkal és ördögökkel. Pedig tudjuk hogy az Örökkévaló így nevezte magát: Ehje , aser ehje (Vagyok, aki vagyok). Nem ígért semmit, nem fenyegetett pokollal, de az ÉLET tízparancsolatát programként réák hagyta. Igen! A gondolkodó elme kételkedik, keresi gondjaira, bajaira, kérdéseire a válaszokat. Boldog az, aki úgy hiszi, megtalálta. A mózesi Tízparancsolat betartásának ígért jutalma és a Hegyi Beszéd első boldogságígérete (a lelki szegényekre vonatkozó) mind- mind arról szól , ahogy írod: ''hogy a megtett út ne vesszen semmibe,
győztesként ünnepelhessek majd vele.''
Aki ismeri költészetedet, tudja, csodálatos zsoltárokat írtál, s egész költészetedet áthatja az istenszeretet. Aki csak egy versedet olvassa el, az abból ítél. Lélekrezdüléseinkben sok a rokon vonás, ezért is tudtunk (tudunk!) Láncverseket írni, s ezért értem mélységében is ezt a versedet!
A csodák nem rajtunk kívül történnek, azok bennünk vannak. Mi magunk vagyunk azok, emberek. Hogy mi van odaát? Hamlet is ezt a kérdést feszengette. Yorick nem súgta meg! Én sem tudom. Viszont szeretem a verseidet. Lélekig hatnak.
Gyuri

Dram2015. október 2. 17:57

Kedves Emil!
Tisztelettel olvastam szép, szabályos szonettedet , fájdalmasan szomorú
soraidat. Én hiszek a változásban, a jó, a jobb bekövetkezésében.
A legjobbakat kivánom Neked szívvel, tisztelettel; András.

Schmidt-Karoly2015. október 2. 15:24

Kedves Emil!
Ebben a sorban: ''mert létük csak mirajtunk múlik csupán,'' - hogy így fogalmazzak, benne van a mi teremtő mindenhatóságunk, - nem véletlenül írtam kis kezdőbetűkkel. Képesek vagyunk rá, képesek vagyunk mindenre, képesek vagyunk a jóra, rosszra, szépre, csúnyára, kicsire, nagyra, boldogságra, boldogtalanságra, örömre, bánatra, stb., stb. S ha ez így van, akkor Isten létezik, ott van mindenkiben. Azért nem találjuk, mert annyira, de annyira közel van. Miről is híres az ember? Mindent, s mindenkit (magán)kívül keres, csak neki ne kelljen a kisujját sem mozdítani. TISZTELET A KIVÉTEL(EK)NEK!.
Jó egészséget kívánok, szeretettel: Schmidt Károly.

dvihallyne452015. október 2. 14:50

Szívvel olvastam keserűen is szép szonettedet!Üdvözlettel:Saci

adamne2015. október 2. 14:46

Nagy szeretettel, szívvel olvastam versed kedves Emil.
Gratulálok: Manyi

editmoravetz2015. október 2. 13:13

Kedves Emil!
Szonetted nagy keserűségről árulkodik !

Kívánom, hogy mihamarabb örömteli lélekkel tudj optimistább verset írni!

Szívemet nyújtom sok-sok szeretettel: Edit

laszloklara2015. október 2. 12:23

Remek versedhez gratulálok, én is megkérdőjelezem.

kicsikincsem2015. október 2. 12:17

Nagyszerű szonett...
Szívvel gratulálok.
Icus

rojamsomat2015. október 2. 11:29

A remény jó! Sőt kell!!
Agyunk ezért ágyaz előre!!
Túl szigorú a halál utáni űr, oda kell a hit!!
Szívvel,,,Tamás

B.Sanyi2015. október 2. 11:05

Kedves Emil!

Gratulálok szonettedhez, én is azt vallom, amit Te!
Amit az ember eltud képzelni, előbb utóbb megvalósul!

Nagy szívvel: B Sanyi

1957052520122015. október 2. 10:14

Kedves Emil!
Amikor az embert gyötri sok kín, valóban sok mindent megkérdőjelez. ''Kit teremt magának A bóldogtalan, S mint védangyalának, Bókol úntalan'' Vörösmarty sorai jutottak eszembe. Gratulálok szívvel , Irén

Reva012015. október 2. 09:50

Gratulálok szívvel, szeretettel: Éva

dr.vegha2015. október 2. 09:41

Kedves Emil!
Magam részéről egyetértek soraiddal..
Gratulálok szeretettel, szonettedhez.
Attila

amalina2015. október 2. 09:38

''Ha lenne Isten,
pont ilyen lenne,
ennyire titokzatos
és érthetetlen.''
Ezt saját versemből idézetem, a Ha lenne... címűből. Csak mert ide illik.

Szeretettel üdvözöllek: éva

anci-ani2015. október 2. 09:35

Megható szívbemarkoló szonettedhez szívet küldök szeretettel, minden jót kívánva Neked!
Anci

noheb2015. október 2. 09:26

Kedves Emil!

Most nem gondolkodom, szonettedet megkönnyeztem!!! Csodálatos, fájdalmas alkotás!!!
Tisztelettel gratulálok!!!
Marika

gypodor2015. október 2. 09:23

Kedves Emil! Ismerve a versedet, sietve egy ünnepségre, de most csak röviden: GRATULÁLOK: Az első szívvel!
De ígérem, visszatérek!
Gyuri

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom