Szerző
Vincze Szabolcs

Vincze Szabolcs

Életkor: 36 év
Népszerűség: 181 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 286 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2018. november 21.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers utánközlése vagy átdolgozása csak a szerző engedélyével lehetséges.

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölték (24)

Vincze Szabolcs

Dogma

Nos, lehet, túl rég írtam utoljára,
Az élet nem áll, elrohan mellettem.
Szabadon zuhanok. Szárnyam fejletlen...
Ködleplet ölt a léleknek légvára.

Fáradt testet húz magához a semmi.
Öleli, mintha kötelező lenne.
S legalább annyi kedvét leli benne,
Mint, ki gyermeknek kebléből ad enni.

Rég feledett emlék romos tornyában
Gyöngybagoly köpete zuhan a porba,
Sárga szempár mered a Teliholdra.

Halva szült magzat az élet sodrában
A szerelem. Léte csak hét nap volna?
Véres húsba alvadt a vágy szívhúrja...

Szeged, 2018. november 9.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


jaspis2018. december 10. 14:02

@Seelensplitter: Igen, igen, úgy ahogy írod ... :)))

ui.1: Sajnálom, ha félreérthető voltam, talán nem jól fejeztem ki, amit szerettem volna. Szóval térítés-mentesen!

ui.2: Engem is többféle vallás érdekel, bár igazán elmélyülni egyikben sem tudok. Érdekes a buddhizmus többféle ága, bár a dzogcsen a sámánisztikus elemek miatt számomra érdekesebb, de érdekel még kelta, germán hitvilág is, de nem kötelezem el magam, így teljesebbnek érzem a hitvilágom! :)

Seelensplitter(szerző)2018. december 10. 13:55

@jaspis: Értelek. Nos, bevallom, a buddhizmus tanait elég felületesen ismerem, bár anno, önmagam keresése (és meg nem találása9 során sokféle vallási nézet felé ''kacsintgattam'', így a keleti vallások alapjait is megismertem.
De legunszimpatikusabb a Diabolizmus után a katolikus egyház (és minden al ága, legyen római katolikus, Jehova, vagy adventista, vagy baptista... stb. maradt). Hiszem, nem ok nélkül. :)

jaspis2018. december 10. 13:34

@Seelensplitter: Értem, nem bántasz! :) Semmiképpen nem vallással, sem semmilyen hittel, nézettel, téríteni sem tudok, és nem is akarok, mert lehetetlen. Mondjuk úgy hasonszőrűként..., mert nem vagyok egyik vallás képviselője, követője sem. Csak a szavak értelmét szántam. Ez inkább buddhizmus volt... :)

Seelensplitter(szerző)2018. december 10. 13:23

@jaspis: Köszuönöm szépen szavaidat, a figyelőt is, ám kérlek, hittel, vallással ne próbálj meg rám hatni, mert félő, hogy úgy bántalak, ahogy nem akarlak. Politeista nézeteket vallok, és mélyen megvetem a katolicizmust, azzal együtt, hogy 11 éven át jártam katolikus iskolába. Jézusban sem hiszek. Köszönöm a megértést.

jaspis2018. december 10. 12:48

Kedves Szabolcs!
Csodaszép gondolatok, és írás! A vágy/ vágyakozás, mint tett és cselekedet nélküliség valóban legtöbbször reménytelenséget szül, az meg csalódottságot, végül, ha hagyjuk sodortatni magunkat, ''folytatjuk'' a történetet, az meg vonja magához a kiégettséget. Ellenszere a cselekvés. Többnyire nem ott, ahol gondoljuk (mert ''Rafinált az Úristen, de nem rosszindulatú''), de ez a lényege... .
...és @Szinci: -hez csatlakozva a gondolatmenetben, nem hagyni az életet elrohanni... Értem én...! ''Így próbálok létezni... '' -írod lentebb. Tessék szépen a szárnyakat megedzeni és úgy igazán LÉT-ezni! Akiben ennyi intellektus lakozik, képes a szív bölcsességére, igenis tud változni, minden kiégettség ellenére.
''[A mester egyszer a következőt prédikálta:]
Az Út tanulói kötelesek hinni magukban. Ne kifelé kereskedjetek. Ha ezt teszitek, lényegtelen külsőségek foglalnak le benneteket, s nem tudjátok megkülönböztetni a jót a rossztól.''
Szóval, hajrá!!! Figyelőmben figyellek ezentúl, s visszatérek! :) Szeretettel: J.

Seelensplitter(szerző)2018. december 2. 10:05

@Doki66: A dogmának nem szokása csak úgy rohangálni. Az életnek annál inkább...
Köszönöm, hogy itt jártál.

Doki662018. december 2. 00:47

Nem rohan el melletted a dogma....Régi és új üdvözlettel Doki

Seelensplitter(szerző)2018. november 26. 19:34

@stapi: Köszönöm szépen.
@babumargareta01: Örülök, hogy felém jártál. Köszönöm szépen.
@roseprincess: mostanában ismét egyre gyakrabban vesz erőt rajtam a depresszív hangulat. talán lesznek még hasonló alkotások. Nem ígérek semmit. Köszönöm, hogy itt jártál.
@giziszalay: Köszönöm szépen.
@Szinci: Köszönöm, Sajnos az elmúlt 10-12 év folyamatos pofonokkal sorozott minden irányból, (Bár igazából 16 éves koromban, azaz már 17 éve kezdődött a kálvária) volt 1-2 mélyütés, és néhány K.O. is. Igen. csalódott vagyok, életunt, fáradt, kilátástalan. Úgy érzem, bármit is teszek, minden hiába, és minden igyekezetem ellenére mások csak a negatívat látják minden szavamban, minden tettemben.
Így próbálok létezni...
Nem azért, mert jól esik, hanem azért, mert ez van.

Szinci2018. november 26. 05:52

Kedves Szabolcs! Remek szonetted nagyon tetszik.Valójában Téged olvasva azon gondolkodtam, hogy egy fiatal fess legény vagy, és a verseidből a csalódottság, a fáradtság, a kilátástalanság sugárzik. De az is lehet, hogy ez csak egy vers, és csak úgy írod, mások boldogtalanságából merítve. Minden esetre nagyon tetszik a stílus és a szóhasználatok. Érthető vers, nem viszed túlzásba a költői képeket sem. Gratulálok egy szivecskével. szinci

giziszalay2018. november 25. 18:29

Szeretettel olvastam remek versedet.
Gizi

roseprincess2018. november 24. 09:55

Hű Szabi, ez üt! Főleg az utolsó versszak. Gratulálok! És még annyit fűznék hozzá, hogy még ilyet, még!
Szívvel, Alexa

babumargareta012018. november 23. 21:10

Kedves Szabolcs !
Örvendek,hogy Rád találtam!
Remek alkotásodat szivvel olvastam!
Szivet hagyok.....Babu

stapi2018. november 23. 16:29

Jól átjön a lényeg. Remek!

Seelensplitter(szerző)2018. november 23. 14:36

@FeketeHerceg: Örülök, hogy felém jártál. Köszönöm szavaidat.
@soleno: Azt a halva született magzatot is valakik nagyon várták, elhittték, hogy nem sokára köztük lesz, nagy volt a boldogság, és a remény, és a vágy, a várakozás... Aztán egyszer csak mindennek vége. Nos, én pont ezt az érzést (Illetve ehhez hasonlót) élek át, már nem először... Elhitették velem, hogy van remény, hogy boldog lehet a jövő, aztán villámcsapásként szembesítenek a ténnyel: ''Ne álmodozz, vége van. Meghalt, mielőtt örülhettél volna neki''. Számomra a szerelem az elmúlt 11 évben csupán ''szomorúság''... Ez van.

soleno2018. november 23. 13:39

@Seelensplitter: Már világosabb. Azt hiszem, kapizsgálom, de nem értek egyet. Ha elképzelek egy halva született magzatot, tulajdonképpen csak szomorúságot látok. Persze ha tényleg így gondolod, azon aligha változtathatok.

FeketeHerceg2018. november 23. 10:19

Helló.

Ezen verses hasonlít a legjobban szingli életszakaszomban írt versekhez.

Tetszik feketesége. A komor , sivár, elveszett lélek kétségbe esése.

Gratula. Misi

Seelensplitter(szerző)2018. november 22. 19:47

@Zsuzsa0302: Köszönöm.
@Callypso: Hogy mennyire jó, az relatív. Kétség nem fér ahhoz, hogy rengeteg téren változtam, és ez a változás erre a szonettre is kihat. Ugyanakkor a pozitív változásokhoz rengeteg negatív is társul(t).
Örülök, ha elnyerte tetszésedet.
@soleno: A politeizmusom együtt jár egyfajta reinkarnáció-hittel. Emellett az anyagmegmaradás törvénye is egy olyan szabály, amely számomra maximálisan elfogadott tény. Attól, hogy valakinek jó, még másnak nem kell, hogy rossz legyen és fordítva. Én igenis hiszek a Sors erejében, csupán nekem valahogy az elmúlt években a negatív irányú erőkből jóval több jutott.
A szerelem csodás dolog. Pont, mint egy, a méhben fejlődő magzat (amely szerintem a világ legcsodálatosabb'' dolga''), és épp oly sérülékeny, törékeny, és épp annyira fáj ''elveszíteni''... (Benned létezett, még nem is ismerted igazán, de nagyon vártad, aztán egyszer csak nincs tovább).
Igen, a szerelemre gondoltam.

soleno2018. november 22. 16:44

@Seelensplitter: Minden halálra van ítélve, amint megszületik, létrejön. A sors (már ha van olyan), azt hiszem, nem egyoldalú dolog. A te és én vagy mások kudarcai valakinek biztos sikert biztosítanak. És fordítva. Valahogy minden összefügg. Ha nagyon leragadsz a mocsaradban, akkor idővel szépnek találhatod, de nem biztos, hogy az. A szerelem csodás dolog, kár, hogy halott magzathoz hasonlítod. Biztos, hogy a szerelemre gondolsz?

Callypso2018. november 22. 14:17

Az egyik legjobb költeményed ez, úgy gondolom. Szomorú és fájdalmas, de egyben gyönyörű is. Sok szeretettel, őszinte elismeréssel gratulálok, kedves Szabi! Legyen szép, ihletben gazdag délutánod! (:

Zsuzsa03022018. november 22. 14:08

Nagyszerű versedhez szeretettel, szívvel gratulálok. Zsuzsa

Seelensplitter(szerző)2018. november 22. 13:36

@feri57: Köszönöm szépen, Feri. Megtisztel figyelmed.
@Sida: neked, Sidám, mindent elhiszek. Aki annyi tudást, élettapasztalatot gyűjtött, s ezt át is adja, annak ''kénytelen'' vagyok. :) Szóval 14... Ezek szerint Bródy tévedett. :) Várom, mikor jön el az én időm.
@Twilight: Az utolsó sor igazából utalás a számomra egyik legnagyobb XXI. századi ''költő-óriás'' barátom, Jagi (Nyugodjon békében) költészetére. Az, hogy ebbe a szonettbe is beleillik, ''csupán a véletlen műve''. A 7 napos szerelem végül is szintén utalás, mégpedig Bródy János - Egy hétig tart... című dalára. Kiderül, mit hoz a jövő.
@gypodor: kedves Gyuri! Köszönöm, hogy itt jártál. Na, igen, a gyöngybagoly... (Erős szimbólum, vallásom, hitvilágom egyik szent állata).
A bagolyköpet, mint olyan, pedig, szerintem a legtöbben tudjuk, mi.
Néha jómagam is így érzem magam, mint akit egyszer megettek, aztán az emészthetetlen részeimet lehullatták a torony tetejéről a porba.
@M.Laurens: Szó se róla... na, ez (is) különböztet meg egy igazán jó költőt egy lelkes amatőrtől. Utóbbi néha még ír eszméletlen sületlenségeket. :) Köszönöm látogatásodat, Barátom.
@soleno: Igazából az egész rólam szól... A sorsról, a kilátástalanságról, arról, hogy úgy érzem, mindegy, mit teszek, a sorsomat nem én irányítom. Hogy ugyan azért küzdöm, amiért az emberiség 99%-a, mégsem érek célba.
Dogma, azaz meggyőződés, elv...
''Halva szült magzat az élet sodrában
A szerelem.''
Azaz az én szerelmem, az én érzelmeim eleve halálra ítéltek.
Köszönöm, hogy itt jártál.
@Sanyipapa: @szalay: @Golo: @remember: @Varimarici: Köszönöm szépen.
@szurkevirag: Köszönöm az elemző olvasást... Természetesen lehetne jobb, most ez ''szakadt ki'' belőlem.kerékpáros és kerékpáros közt is vannak különbségek. Jómagam, ha elengedem a kormányt mindkét kézzel, elesek. Ígycsak irigykedve nézem a trialosokat, BMX-eseket, akik félcsövekben ugrálbak, lépcsőkolrátokon csúszkálnak...stb, és ugyan így irigykedve nézem a downhilleseket, akik hatalmas hegyoldalakon, sziklafalakon száguldoznak lefelé. én az a kifejezett aszfalt-bringás vagyok, aki képes egy aknafedélen, vagy hajszálrepedésen is elesni. :)
@editmoravetz: Megtisztelsz. Pedig, tudom, bőven lenne rajta mit cincálni.:)
@Kicsikinga: @JohanAlexander: @kicsikincsem: Köszönöm szépen nektek.

kicsikincsem2018. november 22. 10:22

Szívvel olvastam nagyszerű versed, gratulálok.
Ilon

JohanAlexander2018. november 22. 10:20

Szabolcs, gratulálok versedhez.

Kicsikinga2018. november 22. 09:35

Összegörnyed a lélek, mert fájdalmat érez, ahogy olvassa ezt a verset!
Kiváló!

editmoravetz2018. november 22. 07:44

Kedves Szabolcs!

Reménytelenség árad a szonettedből - mely valóban elnyerte formáját.
Nem akarom szétcincálni, így fogadom el, ahogy megírtad!
Szeretettel: Edit /11./

szurkevirag2018. november 22. 07:05

Nahát! Remélem most beleragadt a kezedbe a penna. :) Neked írni kell!
Ha verstanilag nézem, ez egy jól megírt szonett, a formának minden jellegét szépen hordozza. Ugyanakkor a tartalom erősen átadja a hangulatot, az érzéseket. Ahogy végigolvasom, veled együtt fájok. Szóval remek!
Már az első versszak mellett sem tudok szó nélkül elmenni. Tudod a repülés nem önálló cselekmény az ember számára, de meg lehet tanulni. Az ölelkező rím a második versszakot olvasva válik magasabb rendű stíluselemmé. Kár, hogy a ''semmi'' tart kebelén szorítva... Azután jönnek a háromsorosok. Ahogy a nagy könyvben meg van írva, fokozódik a hangulat. Kegyetlenül kemény képeket használsz, nem sajnálod az olvasót! Megfeszíted a húrt, és a végén el is pattan azzal a pazar lezárással. Katarzis.
Hát... Lehet, hogy régen ültél ezen a biciklin, de nem felejtetted el hogyan kell...
Őszinte szívvel gratulálok!

Varimarici2018. november 22. 07:02

Keserű vágyversed szívvel szeretettel olvastam.
Marika

remember2018. november 22. 06:33

Kissé keserűre sikeredett ez a szonett, viszont értékéből semmit sem von le Gratulálok barátsággal szívvel Szabolcs.

Golo2018. november 22. 06:09

Fáradt testet húz magához a semmi.
Öleli, mintha kötelező lenne.
S legalább annyi kedvét leli benne,
Mint, ki gyermeknek kebléből ad enni.

Gyönyörű a költői képed! Szívet hagyok szeretettel: Radmila

szalay2018. november 22. 01:24

Érdekes fejtegetés a rohanó világról,szerelemről,magunkról,nagyon kifejező képekkel,gratulálok István

Sanyipapa2018. november 21. 22:56

Hatásos, nem mindennapi képek. Nem tudom hány a szerelem léte
Nekem tetszik.
❤️
Sanyi

soleno2018. november 21. 21:15

Olvasom, olvasom, és nem igazán tudom, hogy miről szól. Dogmáról? Reménytelenségről? Gyöngybagolyról? Magzatról? Szóval mi a vágy? Mi a reménytelenség? Mi a dogma?

M.Laurens2018. november 21. 20:33

''Ködleplet ölt a léleknek légvára.''
...Hmm... Ezt még meg kell rágnom. 😊
Szívet hagytam soraidért!
/ Miklós /

gypodor2018. november 21. 19:16

HÁT! Erőteljes, hatásos versképekkel írtad meg a reménytelenséget. Még a gyöngybagoly köpete sem maradt ki. A vágy a lélek légvára felé tart. Vigyázz a szívhúrra. A szerelem és a vágy szép!
Szívvel olvastalak.
Gyuri

Twilight2018. november 21. 18:51

''A szerelem. Léte csak hét nap volna?
Véres húsba alvadt a vágy szívhúrja...''

Remek lezárás, de az egész vers húsba vájó...

Szerintem ami csak hét napig tart, az sosem volt igazi A SZERELEM.

De 14 nap is kevés hozzá. :)

Szeretettel olvastalak!
Üdv.:
Györgyi

Sida2018. november 21. 18:04

Kedves Szabolcs!Szép versbe foglaltad kételyeidet.
''A szerelem. Léte csak hét nap volna?'' Mindannyian hiszünk az örök szerelemben. Eleinte.
Aztán csalódunk. De azért a 7 nap kevés. Legalább 14.
Szívvel: Si

feri572018. november 21. 16:23

Nagyon szép reménytelen versed , nagyon szép alkotás Szabolcs
Óriási Szívvel gratulálok
szeretettel
Feri

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom