Szerző
Papp Gyula

Papp Gyula

Életkor: 69 év
Népszerűség: 124 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 104 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2021. április 27.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers utánközlése vagy átdolgozása csak a szerző engedélyével lehetséges.

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölték (24)

Papp Gyula

Jelféleségek

Melegedni összebújtunk.
Lelkünkben dúdolva valami dalocskát.
De nem melegített,
s hogy ne látogassuk meg a kocsmát.
Eltüzeltük hát a játékfakockát.
Nyáron. Majd csinálunk másikat.
Nem egyet-kettőt, hanem sokat.

Jöttek is egymás után a nyarak.
De minden terv csak terv maradt.
Bár jól tudom. Úgysem hiszitek el nekem.
Gyönyörű volt - e számotokra - siralmas életem.

Higgyétek el!
Nem láttam nagyobb csodát,
mint mikor a kis kanász
ríva ölelte át
kővé varázsolt, tarka malacát.

Hallottam, ahogy a csöngés lágy habokra hullt.
Aztán elhalkult. A fodros víz kisimult,
minden pillanatban kezdődött egy újabb múlt.

Felette álltam már minden titoknak,
mit valaha is a jósok kimondtak.

Mielőtt Bárkik is rossz néven vennék,
bevallom, beleszőttem József Attila versét.
Költők vagytok.
Mit érdekel bennetek a költészet maga.
Kebletek saját versetek dagasztja.
Általa felszállni a magasba.

Ne aggódjatok. Nem kell mindenbe logosz.
Senki sem rosszabb, mint a legfőbb gonosz.
Balodon viháncol fekete angyalod.
Csodálatos. S Te boldogan hagyod.

Láttam a boldogságot én.
Kövér volt, bő mázsa.
(Ne gondoljatok disznóvágásra.)
Csodás volt belső kisugárzása.

Valljuk.
Mindenkinek csodálatos a teste,
és a gondolatba belepihenve
zabálok, elnyúlva a kerevetre.

Végül. Mikor mindent végiggondolok,
majd megbizonyosodok,
az életben nincsenek bizonyosságok.
Hiszen én sem vagyok.
Elég legyen annyi alapnak,
csak valószínűségek vannak.

Agyam dolgozik. Kialakul majd a rend.
De nem!
Iszonyú zűrzavar lesz odabenn.
Hittem, az igazért harcolok vadul.
"S láttam, a törvény szövedéke
mindig fölfeslik valahol."

Ki az? - ki ebben vigaszt lel.
A törvény csak visszatekintve ismerhető fel.
Akkor meg már - ugyan, kit érdekel?

"De lelkünkben nem ég próféta - jel -
Elpusztulunk. És Krisztus nem jön el."

2021. április 14., Idézetek: József Attila: Eszmélet. Áprily Lajos: Messiás nélkül.

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


AkarkiGyula(szerző)2021. május 21. 19:14

@kincseshaz:
Elnézést, de a leírt,és elküldött pongyolaságot módosítanom kell.
Még az is megfogalmazódik bennem, - mindég az észszerűség ismérvei alapján döntünk?
Írjak minden magyar órára, egy oldalt. Nem szívesen tettem. Kényszerből, mert a tanár úr ellenőrizte.
u.i
Annyit még megjegyzek, hogy az ember ismer szavakat, aztán azokat megfelelő sorrendbe rakja. Manapság könnyű. Ctrl-x, Ctrl-v. Szegény régi költők kihúzgáltak, újraírtak. Azt hiszem, jobban rá voltak kényszerítve arra, hogy odafigyeljenek.( Nekik, még nem hullámozta alá a masina pirossal). Manapság, már újság cikkek jelennek meg hibásan írt szavakkal. Olykor oly módon, hogy zavarja az értelmezhetőséget.
ü

AkarkiGyula(szerző)2021. május 21. 18:58

Kedves Ilona!
Köszönöm elismerő, és dicsérő szavaid.
Ott volt ez bennem, már régen. Foszlányok meg, a gépen.
Aztán, arra gondoltam. Összerakom. Ez lett belőle.
Régen foglalkoztat a választás lehetősége. Választhatunk e? - egy determinált világegyetemben. Látszólag igen. Az, sosem derül ki, hogy jól választottunk e. Aztán, azt is be kell látnunk, hogy választásinkat sok tényező befolyásolja. Hat Ránk sok minden. Körülmények (családi, a kollégák, rokonok, ismerősök), és akár a saját lustaságunk, kényelmi szempontjaink. Ahogyan a számítógépes játékban megírják a programot, valószínűleg a Mienk is megvan írva (sorskönyve, pálmalevelek), de ki böködi a billentyűket, hogy mozogjunk. Az már elavult nézet, hogy Marionett figuraként mozgatnak bennünket. Ebből azt a következtetést hozom ki, hogy úgy tűnik, mintha lenne választási lehetőségünk. De! Tényleg van? Még az is megfogalmazódik bennem, hogy mindég az észszerűség ismérvei alapján döntünk.
Azt gondolom, hogy Én nem vállalom, hogy költő vagyok. Nincs hozzá képzettségem, és affinitásom sem.
Mikor a Kincsesházadban voltunk, azt hiszem elmeséltem, miért írtam verseket. Egyed tanár úr, azt akarta, hogy szépen írjak. Írjak minden magyar órára, egy oldalt. Nem szívesen. Egyszer megkérdeztem, Verset lehet írni. Volt olyan, hogy egy szó volt egy sor. Aztán bennem maradt ez az irkálás. A koliban többen is írtak. Közel sem annyian, mint manapság. De nemcsak az irodalomban van így. Mindenféle művészetben hömpölyög a sok ember, és mind művésznek vallja magát. Mikor a Nyíregyháza könyve megjelent, akkor mondta egy kislány: örül, hogy verse által bekerült az örökkévalóságba. Kétségtelen, az írott szöveg vélhetőleg tovább marad fenn. Két példányt eltett a könyvtár. De bármikor selejtezhetnek, és ha nem lesz rá vevő, akkor megy a hulladékgyűjtőbe. A netről ne is beszéljek. Iszonytató mennyiségben vannak versek. Ilyen mennyiségű adatból (már ami most van, és még mennyi lesz) gyakorlatilag esélytelen, hogy rátaláljanak, a rokonokon ismerősökön kívül.
A bátor megállapításom elsülhet úgy is, hogy inkább meggondolatlanság. Eddig, senki sem támadt rám, és le se tiltottak. Azt gondolom, sokan úgy értelmezték, az rájuk nem vonatkozik. Amennyiben valaki úgy hiszi, az úgy is van. Hitbéli dolgokkal szemben nincsenek észérvek.
Szoktam olvasgatni. Ez nem igaz! Régebben olvasgattam adatlapokat. Számomra elképesztő, mennyi ember nem vállalja Önmagát. Titkolja személyes adatait. Nem tesz fel képet magáról. Aztán rengeteg több kötetes költő van. Sok költőnek van e-kötete. Ők elindultak meghódítani a csúcsot.
Gondolom a Kincsesházban lesz hétvégén rendezvényetek. Kellemes hétvégét, és Pünkösdölést kívánok.
ü

kincseshaz2021. május 20. 18:16

Gyula! Ezt nagyon oda tetted! Csodás alkotást írtál.
Sok mindenben egyetértek Veled pl., hogy millió lehetőséget elszalasztunk életünk során. Igaz, de választási lehetőségeink mégis voltak és vannak, tehát nemcsak sodródtunk az idővel, körülményeinkkel, hanem utunkat az ésszerűség határain belül formálhattuk, formálhatjuk is.
Azt írod nem vagy költő, ennek ellenére remekül írsz. A ''költőség'' -szerintem - nagy részt tehetség, másrészt vállalás kérdése. Olyasmi, mint a nemzeti hovatartozás: magyarnak valljuk magunkat.
A gyakorlatból látjuk, hogy kevesen élnek abból, hogy költők csupán, időnként még a zsenik és nélkülöznek. Nehéz a Parnasszusra feljutni, bár sokan oda képzelik magukat. Ezért bátor a megállapításod:
''Költők vagytok.
Mit érdekel bennetek a költészet maga.
Kebletek saját versetek dagasztja.
Általa felszállni a magasba.''
Ha korlátainkat felismerjük, tudnunk kell, hol a helyünk: a Parnasszus csúcsán vagy a lábánál. Minden esetre Te nem a hegy lábánál álldogálsz.
Elismeréssel, szívvel gratulálok. Ilona

AkarkiGyula(szerző)2021. május 17. 09:45

@SzilajMark:
Márk köszönöm véleményed.
ü

SzilajMark2021. május 16. 20:07

Szívvel gratulálok remek alkotásodhoz!
Márk

AkarkiGyula(szerző)2021. május 14. 06:28

@lantgyorgyi3:
Köszönöm Györgyike, hogy véleményed elmondtad. gy látom az automata szöveg író belekotnyeleskedett leveledbe. ''jó volt időm tölteni versennyel''
ü

AkarkiGyula(szerző)2021. május 14. 06:24

@varadics:
Csaba köszönöm, hogy kifejtetted meglátásod, az írásommal kapcsolatban. Valóban, az életünk során választanunk kell. ha, nem választunk, akkor is megy tovább az élet. Mindég történik valami. Mondhatjuk, valójában életünk nem más, mint történések sorozata. Abban bízunk, hogy Mi irányítjuk, de igazából nem, hiszen nem tudjuk mi lesz a döntésünk következménye. Ebből a szempontból, nincs viszonyítási alapunk. Mi lett volna, ha másképpen döntök? Sose tudjuk meg. Viszonylagosságot keresve az életben, csak mások életével összehasonlítva tudunk találni. Egyre inkább azt gondolom erről, hogy ez, nem igazán segítség számunkra. Éljük a magunk kis életét, amiből kikacsintgatunk erre-arra. Éljük a magunk nagyszerű életét, amiből szintúgy kikacsintgatunk. Az ember úgy van összerakva, hogy mindég akar még valamit. Mindég elégedetlen. Azt mondják, az jó. Az emberiséget az elégedetlenség viszi előre, mert mindég újat, jobbat akar. Csakhogy cselekedeteink következményei beláthatatlanok. próbáljuk, hát persze, hogy próbáljuk végig gondolni, de képtelenek vagyunk rá. Ettől van az, hogy az emberiség történetében, minden megoldott probléma, sokkal több megoldandó kérdést vet fel. Nagy léptékben nézve, erre példa, hogy minden elektromos. Jól belegondolva, az összes környezetvédelmi megoldás, összességében jobban terheli a környezetet. Azt gondolom, ezeket inkább azért vezetik be, mert sok pénzt lehet vele keresni. Ennek is viseljük a következményit. Egyénileg, és kollektíven is. Nem szaporítom tovább a szót. Még egyszer köszönöm.
ü

lantgyorgyi32021. május 12. 06:32

Kedves Gyula!
Elgondolkodtató versed mellett hatalmas szívet hagytam, szeretettel jártam nálad jó volt időm tölteni versennyel
POET melegséggel Györgyi

varadics2021. május 10. 22:11

Akárhogy is van szerintem elgondolkodtató írás. Szerintem remek. S valóban az életben nincs bizonyosság csak próbálkozások és kihagyott dolgok, de kit érdekel az életben pont ez a szép, hogy sokféle lehetőségek tárháza s az utak szerteágazódnak. Ki miben hisz, s mit cselekszik végül ez a lényeg a döntés joga a kezünkben melynek következményeit viselnünk kell, de hát ki látja a jövőt minden relatív. Élvezettel olvastam nagyon jó rajta filozofálgatni sok a nyitott kérdés ez benne a jó. Gratulálok versedhez. Örömmel olvastam.Nagy szívvel: Csaba

AkarkiGyula(szerző)2021. május 9. 11:00

Kedves Társaim a Poeton!
Bevallom Nektek, mikor megírtam akkor egészen megvoltam vele elégedve. Az idő előrehaladtával már nem látom olyan jónak. Változik az ember hozzáállása a történésekkel, a dolgokkal kapcsolatban. De, ez a vélemény változásom attól is lehet, hogy akkor még pontosan tudtam, és éreztem, hogy mit akartam írni. Az óta, ez elmúlt. Elfelejtődött, az a megközelítés.
@JohanAlexander: @orok.szerelem55: @donmaci: @Leslie2016: @Zsuzsa0302: @41anna: @feri57: @molnarne: @536771: @Golo: @kokakoma: Köszönöm, hogy olvastatok, és azt is, hogy véleményt mondtatok írásomról.
@SzaipIstvanne: @editmoravetz:
Azt gondolom, sokszor nem látjuk meg a lényeget. Mert, - mi is a lényeges? Gyakran veszlünk el, az apró részletekben életünk során. Sokszor jövünk rá dolgokra. Ha, akkor ott, és azt tettük volna. Minden ilyen gondolat felesleges. Egyáltalán nem biztos, hogy az történt volna, amit most gondolunk. A sok ''ha'' önemésztő. A múlt kellemes érzéseit érdemes felidézgetni. A többire mondhatjuk, - Ki érdekel?
@Metta: @111111:
Egyetértek veletek. Valóban a több szálon futó gondolat zavarja az érthetőséget. Nem tudom, - ezen a többszöri olvasás segít e?
@Pflugerfefi: @anci-ani:
Köszönöm meglátásotokat. Mikor írtam, akkor sok mindent akartam, - ha nem is kézzel foghatóvá, - de megközelíthetővé tenni. Ilyen lett.
@B...yL...o:
Köszönöm Laci. Valóban visszatekintettem. Azt hittem rájöttem valamire, - de nem! Úgyhogy ismerem, hogy nem. Persze, hogy nem pótoltam a (gondolatbéli) fakockát. De nézzünk Magunkba. Életünk során, mennyi mindent nem pótolunk. Mennyi mindent nem teszünk meg. Mégis múlik az ember élete. Jól is érezzük Magunk. Persze vannak hiányérzeteink, de sokszor meg sem tudjuk fogalmazni, - mégis mi hiányzik?
@BV:
Kedves vagy Veronika, hogy megosztottad Velem ezt a gondolatodat. Ez az írás ilyen lett. Ennek legfőbb oka, hogy nem vagyok költő. Nem értem ezt a mesterséget. Sosem gondoltam arra, hogy megtanuljam. Több szakmát megtanultam, de a költőség sosem vonzott oly mértékben, hogy tanuljam. Ez nálam amolyan kényszeres pótcselekvésféle. Igazából nem határoztam meg, - miért is csinálom? Azt viszont mindég is tudtam, hogy megélni nem lehet belőle. Azt is, hogy az írásaim elvésznek az internet tengerében. Most jutottam el a kedvenc részemhez. A Prédikátornak igaza volt (van, lesz): hiába valóság, minden hiábavalóság.
@John-Bordas:
János köszönöm a hozzám intézett soraid. Azt nem tudhatjuk, hogyan változnak gondolataink. Mindenféle hatások érik az embert. A fizikai, kémiai, és biológiai hatásokon kívül, az olvasott, hallott, látott, és nem utolsó sorban, mindezek hatására szellemiségünk, gondolataink is változhatnak.
ü

Metta2021. május 7. 11:45

Kedves Gyula!
Köszönöm az élményt!
Csodálatis alkotás!
Újra olvasást kíván!
Szreetettel, szívvel gratulálok.
Margit

editmoravetz2021. május 2. 09:12

Kedves Gyula!
Jól elrejtetted - de rátaláltam!
''A törvény csak visszatekintve ismerhető fel.
Akkor meg már - ugyan, kit érdekel?''
Hanem hát kiemelhetnék még sokat - nagyon sokat!
Remek lett ez az újabb filozofálgatás!

Szívvel gratulálok!
Szeretettel: Edit

Golo2021. április 29. 16:08

Lenyűgöztél drága Gyula!
Csodás alkotásodhoz nagy nagy szívet adok tisztelettel és szeretettel: Mila

41anna2021. április 28. 18:30

''Ne aggódjatok. Nem kell mindenbe logosz.
Senki sem rosszabb, mint a legfőbb gonosz.
Balodon viháncol fekete angyalod.
Csodálatos. S Te boldogan hagyod.''

16szív) Igazán jó!

Melinda

1111112021. április 28. 15:29

Elolvastam és elkezdtem újra,mert sodort magával és éreztem,valahol még van valami, mert a több szálon futó gondolatsor valahol számomra megszakadt és csak a sorsmese ritmusa lüktetett tovább, és szerettem volna azt a kerek egészet az agyamba-lelkembe rögzíteni,ami ez a vers.Erős vers kedves Gyula,élmény volt olvasni,szívesen tettem. Piroska

Leslie20162021. április 28. 06:03

Nagyon komoly alkotás.
Remek vers.
Szivet adtam.
László

Zsuzsa03022021. április 28. 06:01

Elgondolkodtató, kitűnő verset írtál.
Köszönöm, hogy olvashattam.
Szívvel.
Szép napokat kívánok és jó egészséget:
Zsuzsa

''Agyam dolgozik. Kialakul majd a rend.
De nem!
Hittem, az igazért harcolok vadul.''

SzaipIstvanne2021. április 27. 22:39

Kedves Gyula! Versed filozófikus, sokrétü gondolatisága
szivvel tetsző.
''Agyam dolgozik. Kialakul majd a rend.
De nem!
Hittem, az igazért harcolok vadul.''
''S láttam, a törvény szövedéke
mindig fölfeslik valahol.'' Hiszünk, s azután....
És valóban, kit érdekel?

Üdvözlettel: Mária

donmaci2021. április 27. 21:46

Nagyon jó versedhez szívvel gratulálok Józsi

orok.szerelem552021. április 27. 21:00

Kedves Gyula!
Nagyívű, remek alkotásodhoz szívből szívvel, elismeréssel gratulálok!
Üdvözlettel: Margit

JohanAlexander2021. április 27. 20:08

Gyula, szívvel gratulálok!

B...yL...o2021. április 27. 19:46

A koackákat - gondolom _ a mai napig nem pótoltad. Igaz, túl forróak voltak az utóbbi nyarak.
Versedből a törvény szava szól. Nem ismered, hogy nem? Visszatekintettél, s boldoggá tett a felismerés.
AMÚGY PEDIG NAGYON JÓ A VERSED:
Laci

BV2021. április 27. 19:32

Komplex, elgondolodtató és őszinte vallomás. Szeretem, hogy nem nagyzol, nem gömbölyít, csak úgy van, ahogy van, mert ilyennek kell lennie.Vállalom és vallom, hogy tetszik. Szívvel ❤️: BV

kokakoma2021. április 27. 18:51

Versed a maga ''sziporkázó'' gondolatmenetével : remek,és tetszik. Szíves tiszteletem. János

anci-ani2021. április 27. 18:11

Remek elgondolkodtató versed, fordulatos meglátással, állításokkal,
beleszőtt kis iróniával, nagyon találó és érdekes!
Gratulálok kedves Gyula, eddigi legnagyobb alkotásodhoz!
Szívvel, elismeréssel gratulálok:
Anci

5367712021. április 27. 18:04

Nagyszerű vers! Szívvel gratulálok!
József

Pflugerfefi2021. április 27. 18:04

Húha!
A kinyilatkozások eszmèletvesztése!
Konklúzió, a végtelen es a semmi!
Mekkora vers!
Szívet kell hagyjak !
Feri.

molnarne2021. április 27. 17:59

Nagyon szépen megírt alkotás nagy szívet érdemel szeretettel gratulálok:ICA

John-Bordas2021. április 27. 17:27

Gyula, köszönöm ezt a verset!Ez ( a saját szamitasom szerint);a legtisztabban kifejezett gondolatsor amit olvastam már jó ideje.Ebben minden benne van amit az ember megelhet ( megtagadhat) óriási vers a napom verse ,ebben nincs tévedés,nagy ❤️ gratulálok hozzá ölel János szeretettel

feri572021. április 27. 17:12

Nagyon szép alkotásod.
Szívvel olvastam.
Üdvözlettel.
Feri

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom