Szerző
Pődör György

Pődör György

Életkor: 74 év
Népszerűség: 1492 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 363 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2023. március 1.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers a szerző és a Poet.hu forrásként való megjelölésével, nonprofit céllal szabadon utánközölhető.

A vers átdolgozásához a szerző engedélye szükséges.

Címkék

Ehhez a vershez még nem tartozik címke.

Kedvencnek jelölték (89)

Pődör György

A tudós elmék tisztelete

Paracelsus emlékére

A lélek gyakran csavargó polihisztor,
emberben, földben keresget csodát,
s ha kételye szapora, mint a lisztmoly,
hát gondolkodik annak valódi okán.

Sámán, aki elől a kutya is iszkol,
hithű bölcs, kánonégető, okkult pogány,
sebészként boncol tályogos titkot,
gyűlölet gennye fakad szikéje nyomán.

Benne sír az ősöktől örökölt démon,
mellkasában szent esküje örök kéznyom,
s erősebb, mint a pénz, meg földi hatalom.

Túllendül így minden kis és nagy haragon,
mert illékony perc minden lepke-jelenlét,
amely arany jövőnek álmodja jelenét!

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


lorso2023. március 22. 17:00

Szép emlékező versedhez szívvel gratulálok.
Zsolt

Callypso2023. március 18. 11:00

Ismét büszke lehetsz a szonettedre! Szerintem itt sokaknak ad erőt és útmutatást minden írásod... Gratulálok!

gypodor(szerző)2023. március 18. 08:57

@Locoen: Kedves Tamás! Neked is Békesség! Azt hiszem, hitünk egyazon tőről fakad (bocsánat, ha Te ezt másként érzed), s a gond az, hogy csupán a versek tükrében véljük látni a másik hitének valódiságát és mélységet. Pedig ez még a Prédikátor szerint is "hiábavalóság". Itt a versnél nem kívánom folytatni az gondolatcseréket, mert az olvasó lassan nem érti azt, hogy miről is vitatkozunk. Tisztelem, becsülöm gondolatvilágodat, hithő szavaidat, de egyet Te sem szabad, hogy elfeledj: a máglyát könnyű meggyújtani, de nehéz eloltani. Szeretettel
Gyuri

Locoen2023. március 17. 20:46

@gypodor: Békesség neked, Gyuri bácsi!

Leírtam már az előző hozzászólásban is, de most is megteszem, mert ha van, ami igaz és örök, az Krisztus szava. "..."...legyen néked a te hited szerint." Legyen a mi hitünk szerint. Nem hiába fogalmazza úgy a Prédikátor könyve, hogy a számos beszédben elengedhetetlen a vétek. Semmiről sem tudlak és nem is akarlak téged, sem mást meggyőzni, mert nem ez a dolgom, de nem is tudnám megcselekedni. Arra hívtak el, hogy amit megkapok Tőlük, azt átadjam. Csak Ők képesek arra, hogy valakit meggyőzzenek, valakinek bizonyságul szolgáljanak, és imádkozom érte, hogy ez, amikor szükséges valaki életében, akkor megtörténjen.

Viszont azt hiszem, hogy ezt a beszélgetést magam már elengedem. Azt mondta Krisztus, hogy a szívnek bőségéből szól a száj. Mindig érdemes figyelni az adott fának a gyümölcsét, mert így lehet azzal szembesülni. Köszönöm, hogy eddig megtörhettük a kenyeret, és remélem, hogy ez mások épülésére volt.

Az Ő lélekelevenítő kegyelmük vezessen mindannyiunkat!

Üdv.

Tamás

gypodor(szerző)2023. március 17. 16:00

@Locoen: Kedves Tamás! Most én vagyok úgy, hogy véletlenül- kitöröltem a hozzászólásomat. Lehet, hogy a sor akarta ezt. Lelkemből írtam. Nem is értem, miért próbálsz olyan dologban győzködni, ami a versben nem is kap szerepet. Fejemre hamut próbáltam szórni, és elolvastam Jorge Luis Borges PARACELSUS RÓZSÁJA című rövid elbeszélést. Egy kicsit közelebb került hozzám a gondod. Az Örök Pásztorra hivatkozva eleveníted fel a kafarnaumi százados példáját: valahogy nem áll össze bennem a párhuzam. Az élet Igazsága nem az Igazság élete. A gyarló emberért imádkozni akkor kell, ha tisztában vagyunk gyarlóságaival mi is. A gyarlóság emberi tulajdonság, lelki, erkölcsi gyengeség, értékbeli fogyatkozás; vkinek, vminek gyarló, gyenge, esendő volta, természete; ezt fejezi ki a szó. Ilyen szempontból mindenki gyarló, még az is, aki csak a másikat látja annak. Az idelent kérdése maga az ÉLET. Mindig tisztelettel olvaslak, mert szeretem az őszinte gondolatcseréket. Akár Paracelsus személyével kapcsolatban is. Gyuri

Fodor_Gabriella2023. március 16. 20:06

Titok. Melós és érdemes kicsit mindig közelebb, tisztábban. Szép vers. Szívvel: Gabi

Locoen2023. március 16. 17:38

@gypodor: Békesség neked, Gyuri bácsi!

Elnézésedet kérem, hogy ennyiszer töröltem a kommentet. Először írtam egy hosszasabb hozzászólást, de végül lélekből töröltem, mert olykor egy tömörebb, pár soros válasz is bőven elegendő. Annyit tudok csak írni neked is (ami rám is igaz), amit az Örök Pásztor mondott a századosnak Kapernaumba, hogy: "...legyen néked a te hited szerint." Az Igazság nem erőszak, így csak imádkozni tudok azért, hogy a legtöbben még idelent szembesüljenek a gyarlóságaikkal, és Általuk lélekből örökké éljenek.

Az Ő kegyelmük legyen mindannyiunkkal!

Üdv.

Tamás

Locoen2023. március 16. 16:55

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

Locoen2023. március 16. 16:53

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

Locoen2023. március 16. 16:44

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

Locoen2023. március 16. 16:44

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

Locoen2023. március 16. 16:36

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

Nichi-ya2023. március 16. 07:30

Sok szeretettel, szívvel gratulálok nagyszerű, mesterien megírt alkotásodhoz.

gypodor(szerző)2023. március 15. 13:41

@Locoen: Úgy gondolom,Paracelsus élete nem az "aranycsinálásról" szól, de sokan erre szűkítik le véleményüket. Nem volt kuruzsló, az emberek élete, gyógyítása, a betegségek okainak vizsgálata volt a célja. Tévedsz, hogy aki leír egy állítást, netán ír róla egy verset, az már bennfektesként tetszeleg. A sok bölcsessége Salamonnak egy gazdag ember tanácsai a szegényeknek. Ismerem és olvasom ezt is, de vallásommal nem tetszelgek, mert magánügyem. Egy ídézetet figyelmedbe ajánlok:Péld 13.16
"Az okos megfontolt szándékkal cselekszik, bolondságot kotor elő a balgatag."
Köszönöm kedves soraidat
Gyuri

Anka372023. március 13. 11:41

Szívvel olvastam.

Homo.poetus2023. március 10. 20:58

Értelem himnuszát zengi erő,
tér és idő meghunyászkodik,
minden, mi fejben van, kelendő,
a kétely szemlesütve tisztálkodik.

Locoen2023. március 7. 14:24

@gypodor: Értékelendőnek hathat, hogy ennyit írtál az illetőről, de annyira, boldoggá válna a lelkem, ha az emberek zöme azokra is ennyi karaktert áldozna, akiknek az Élet köszönhető! Mert ilyet szinte sehol sem látok. Majdnem mindenki a másikat követi, egy embertársát méltatja, idézget állítólagos "híres" emberektől, leírja a saját! gondolatait, érzéseit, kifejti szinte mindenről a véleményét, még ha az esetek többségében nem is megfelelő bennfentességgel szól hozzá az adott témához, de Róluk, akiknek a legtöbben az életüket köszönhetik, azt, hogy még élhetnek idelent, Róluk már alig, és teszi mindezt úgy, hogy ő állítólagosan hívő. És ez fáj a lelkemnek nagyon, hogy ezt látom ezzel szembesülök mindenhol. Szinte mindenki magát emeli fel, önnön dicsőségét méltatja, de hogy valaki megalázná magát internet-szerte, hogy kimondja, hogy ő maga egy gyarló porszem, telve hibával, aki szüntelen rászorul az Ő kegyelmükre, ha már állítólagosan ő hisz Bennük, ilyet nem látok. Nem tudom pontosan, talán Salamon király fogalmazta úgy, hogy kereste az igazat, de 1000-ből egyet talált! Mert ha már valaki ilyen, tekintélyelvű, másokat követ, hallgat, olvassa a tudományt, közzétesz bejegyzéseket, szíveket osztogat és egyéb hangulatjeleket tömörít egy mondatba, akkor tegye, persze, de a hitelesség okán úgy tegye mindezt, hogy legalább Őket is méltatja annyiszor, mint annyiszor a többi mást emeli oltárra. Mert annyian mondják, hogy Isten így, meg Krisztus úgy. Hiszik, hogy ismerik Őket, mert párszor imádkoznak Hozzájuk egy unott esti mantrázott imával, mert templomba járnak és más olvassa helyettük a Bibliát. Az igaz Istenhit az más. És ezt írtam neked, az emberi képmutatást. Ugyan olyan ma is az ember, mint volt korábban Krisztus korában, hiszen Salamon király megmondta, hogy semmi új nincsen a nap alatt. Egy kicsi ebből is, meg egy kicsi abból is. De most vagy Bennük hisz valaki, vagy minden másban. Döntse már el az egyén, válasszon végre térfelet. Ez elképesztő megalázása az Igazságnak! Sokan mondják, mint akkoriban is, hogy Isten és Krisztus, de csak szájjal a legtöbb esetben.

Érdemes megnézni, hogy akár itt is mennyi vers szól Róluk mennyi méltatja, dicsőíti az Ő nagyságukat, amit érdemelnének. Minimum! Hálátlanságnak tartom, mert amikor segítenek, akkor azt örömmel fogadja az ember, és amikor jól megy a dolga, egyre inkább szakad el Tőlük. Érdemes megnézni, hogy amíg valaki nagyjából mondjuk 40 verséből 30-at szentel a természetnek, az érzelmeknek, az életnek, az önreflexiós alkotásoknak, addig csak talán a maradék 10 az, amiben Őket említi. 10, és még elképzelhető, hogy nagyobb számot is írtam. És ez az, ami dühítő és fájó is egyben. Mert akkor legyen az ember következetes, a hitében is, és ha Őket állítólagosan felvállalja szereti, akkor írjon Róluk, beszéljen Róluk. Hiszen óriási ma főleg a sötétség, és szükség lenne rá, hogy egyre többen világoljanak, mert a tét óriási: a lélek épsége! De mennyien cselekednek így? Mindenkinek megvan a maga! hite, és azt mondja, amit akar, nem azt, amire Ők indítják. Hogy lehet erre azt írni, hogy hisz Bennük? Még azt is különbnek tartom, aki nem hisz Bennük, és ezt vállalja legalább, de nem teszi azt, hogy a szájával kimondja, hogy hisz Bennük, aztán egy-két sorban ír Róluk.

Azt mondta Krisztus, hogy amit tudunk, azt mondjuk, és amit láttunk, arról teszünk bizonyságot. És a szívnek teljességéből szól a száj. Érdemes megnézni a gyümölcsöket.

Végezetül pedig az illető, akiktől idéztél. Érdemes utánaolvasni akkor már annak, hogy mit írnak az ördöngősről. Kik is voltak ők. Két jelentése is van! Ha megnézed, amely titulusokat felsoroltál lentebb a személyről, akkor érthető talán, ezt miért említtetem. "Orvos, asztrológus, laikus, teológus, alkimista, ezoterikus bölcselő", stb. Ezek mind egy kontextuson belül, de sehol sem olvasom azt, hogy Isten- és Krisztus-szerető! Érdemeket látok, világi rangokat, amiket Ő elért, de hol van az Ő dicsőítésük? Rengeteg karakter az illetőről, de megíratott, hogy a sok beszédben elengedhetetlen a vétség, és jaj azoknak, akik bölcsek a saját szemükben, és okosnak hiszik magukat. Továbbá még annyi írnék, hozzá, ha ezért nem haragszol meg, mert nem hiába mondta Pál apostol, hogy mindent! vizsgáljunk meg az Igazság szűrőjén át.

-Az van írva lentebb, hogy kellemetlen író volt, tiltották a műveit, de azért mégis megjelentették később számos művét. Ha valami tiltott, abból hogyan lesz mégis engedélyezett? Ugyan ez a Biblia kapcsán is, hiszen sokan vélik úgy, hogy az állítólagos Holt tengeri tekercsek szándékosan kimaradtak az Írásokból, azokat direkt mellőzték, de azért véletlenül ráakadtak sokkal később a pergamenekre. Hogyan lehetséges ez? Ha valami tiltott és elfeledett, hogyan kerülhet az később napvilágra? Erős paradoxon.

-Azt is írtad, hogy számos, szerinte hozzá nem értő orvos műhibáját megtámadta, és fel van sorolva megannyi korai "kemikália". Nem tudom, itt is mennyire kiérezhető a furcsaság, hiszen mindezekre egy olyan egyén hívja fel a figyelmet, aki orvos is és alkimista!

-Az orvostudományt tekinti alapvetőnek, de azért laikus teológus és ezoterikus bölcselő!

-Csodatoktornak tartották, aki számos beteget meggyógyított, de ő magát nem tartotta varázslónak. Ez igaz is, hiszen ha meg is gyógyított embereket, azt nem magától tette, tehette, hanem azért, mert arra Tőlük engedélyt, hatalmat kapott! Az ember a gyógyítás során katalizátor. Az erő nem magától van, hanem azt kapja ajándékba, csak ezt annyian elfelejtik. De honnan? Nézzük meg a gyümölcsöt, honnan ered a hatalom, kitől van?

-Azt is idézed, hogy ő lenézett másokat. Soha, senkit sem szabad embernek lenéznie, mert senki sem különb a másiknál! Krisztus lenézett bárkit is?

Értelek, Gyuri, és dicséretes, ha gyógyított és segített. De leírtam fentebb is, ennyi karakterben sehol sem találkoztam azzal, hogy ő maga ezt Nekik megköszönte volna. Most lehetne ezt azzal magyarázni, hogy laikus teológus, de ez azért nem igaz. Aki nagyon közelít a Naphoz, megtudja az Igazságot, de utána le is zuhan, ami egy szimbólum. Amikor az ember maga akar, és kap is, akkor hajlamos elfeledni, kitől kapott és mindent a maga dicsőségének szentel. Lezuhan, vissza a világba. Amit írtam Általuk az előző kommentben is, hogy a tudás embertől van emberért. De az Igazság annál hatalmasabb, mert az Istentől van öröktől-örökig a léleknek. Van olyan tudás, ami hasznosítható és értékadó, ez igaz. De ez tudás még, információ. Ez elveszik, elillan egy idő után. Ami örökre megmarad, az az Igazság! Mert az lélekbe kijelentetett bizonyság.

A másik pedig az aranykészítés. Ezen dolgokat ildomosabb az Élet Urára hagyni, Ő az, aki képes teremteni, ember erre képtelen. Nem aranyat kell kutatni és előállítani, hanem ahogyan megíratott, egy fő dolga van az embernek: megismerni Őket és Bennük munkálkodni. Szembesülni és végig állva is maradni. Nincsen más.

Hitet és kitartást kívánok Bennük!

Üdv.

Tamás

Locoen2023. március 7. 14:05

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

gypodor(szerző)2023. március 7. 11:29

@Locoen: RÖVIDEN:Paracelsus (született Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim) (Einsiedeln, Schwyz, 1493 körül – Salzburg, 1541. szeptember 24.) svájci orvos, asztrológus, laikus teológus, alkimista, ezoterikus bölcselő, természettudós, polihisztor.

HOSSZABBAN: Korában főleg orvosként ismerték; a 16. század második fele óta az egyik leghíresebb európai orvos. Okkultistaként és jósként is jelentős hatása volt, ilyen témájú írásait főleg a rózsakeresztesek tanulmányozták a 17. században.

Élete állandó vándorlásban telt, sok helyen ismerték, csodaorvosnak tartották. Értékelése a történelem folyamán sok változáson ment keresztül; egy időben az alkímia tipikus képviselőjét, sőt néha szélhámost láttak benne, a modern korban munkásságát mind az orvostudomány, mind a filozófia történetében nagy jelentőségűnek tartják.

A jatrokémia megalapítója és az orvostudomány megújítója, aki annak részévé tette a sebészetet, amelyet addig nem annyira az orvosok, mint inkább a borbély-felcserek gyakoroltak. Tanításai csak 20 évvel halála után váltak jelentőssé az orvostudomány fejlődésében, amikor egy Paracelsus iskola alakult meg Bázelban. Követőit paracelsistákként emlegették.Közismert nevét csak később, 1529 körül, Celsus római orvos nyomán vette fel, jelentése „Celsus felett álló”. Munkássága

Az élete során rengeteget írt. Írásai mintegy harminc nagy kötetet tesznek ki, nem számítva a valószínűleg számos elveszett írást. Mindazonáltal élete során ezek közül csak néhány került nyomdába: néhány asztrológiai prognózis, a Pfäfers-apátság gyógyfürdőjének leírása, néhány könyv a szifiliszről és a legátfogóbb mű pedig a "Grosse Wundarznei" (Nagy Sebészet) volt. A többit eltiltották a nyomtatástól, minden bizonnyal annak a ténynek köszönhetően, hogy kellemetlen író volt, akinek a reformjait és kritikáját nem értékelték. Az 1560-as években, húsz évvel a halála után azonban felébredt az érdeklődés a nézetei iránt és számos művét megjelentették, amely az orvosi és filozófiai munkáinak kiadásában csúcsosodott ki.
Orvosként

Számos írása ismerteti a különféle betegségeket és azok kezelését, mint például a szifilisz, a pestis, a sárgaság, a himlő és az epilepszia. „Láthatatlan betegségekként” még a mentális betegségeket is leírta.

Az orvosi írásainak nagy része a sebészettel kapcsolatos, mint például a "Berthonea" vagy a "Chirurgia minor", a "Von allen offnen Schäden" és a "Große Wundarznei" (Nagy Sebészet, 1536). A sebészet a középkori és kora újkorban elsősorban a sérülések, tályogok, kiütések és egyéb bőrbetegségek kezelését jelentette, nem pedig a mai értelemben vett sebészeti beavatkozásokat. A sebészeti írásai megfigyelést és részletes előírást tartalmaznak. Korának számos orvosi műhibáját megtámadta, beleértve az értéktelen pirulák, kenőcsök, balzsamok, füstölőszerek használatát.

Nemcsak a fizikailag érzékelhető tünetek és kórok érdekelték, hanem a teljes ember, minden lelki és szellemi indíttatásával együtt. Elutasította a sebek kezelésének akkoriban szokásos módszereit: a forró olajjal való kiégetést, illetve a gangrénás végtag amputálását. Szentül hitt abban a „képtelenségben”, hogy a sebek maguktól begyógyulnak ha megfelelően kitisztítják és megóvják őket a fertőzéstől. Abban is különbözött kortársaitól, hogy maga készítette orvosságait. Az orvostudományt tekintette alaptudománynak és új módszereiben a tapasztalat jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Sokan csodadoktornak tartották, mivel számos reménytelennek tűnő beteget sikerült meggyógyítania. Ő azonban nem képzelte magát varázslónak és lenézte mindazokat, akik ekként tekintettek rá. Gyakorlati szemléletű természettudós volt, aki a korabeli európai orvostudomány ismereteinek egy részét alkalmazta.

Szokás volt, hogy az orvosok leírást adnak a gyógyfürdőkről és azok üdvös hatásairól. Paracelsus leírását a híres pfäfersi gyógyfürdőről még életében kinyomtatták (1535). Hasonló értekezések a "Von den natürlichen Bädern" (A természetes fürdőkről) és a "Von den natürlichen Wassern" (A természetes vizekről). Nekem a geológia és a bányászok szilikózisbetegségeinek kutatása terén elért eredményei fémjelzik tudását. Az ércekből az arany kinyerésével is foglalkozott, ezért fogták rá a hamis vádat, az aranycsinálást

Szandra0072023. március 6. 23:24

Érdekes és elgondolkodtató vers a tudományról és a titkos személyről is egyben. Szívet hagytam.

Üdv: Szandra

Locoen2023. március 6. 14:24

Húsba maró és erőteljes, nyers és őszinte, mégis lírai és egyedi hangulatot megfestő, óriási távlatokat átfogó, míves szóhasználatú és gazdag belbecsű, kis alázatos bensőből fogant, magasztos mementó. Lélekből gratulálok alkotásodhoz, Gyuri!

Nem ismerem az illetőt, akinek valahol a verset emlékül állítottad, az igazat megvallva sosem hallottam róla. Kiérződik belőle a tiszteleted, a csodálatod, és ezt a fajta pátoszt, ragaszkodást ismételten egy lenyűgözően érett, bravúros szóképekkel átitatott komoly alkotásba rendezed. Nagyívű munka. Magam viszont nem tudok a tudománnyal azonosulni, sem az emberi tudással, hiszen az elsődleges az Élet Urának a szer-etete, a bölcsessége, amely túlmutat minden filozófián és spekuláción, axiómán és tézisen, spirituális eszmerendszeren és dogmatikus valláson. Ahogyan meg is íratott, hogy az Isten szemében a világ bölcsessége bolondság! Igaz írva van több helyen is a tudomány, de az másfajta értelmezésben. Az a drága Teremtő Atya Igazságában való munkálkodást jelent. Az Egyetlen Mester azt mondta, hogy csakis két úrnak lehet szolgálni, és azok közül is egyszerre csak egynek. Nem arany középút meg harmadik választás, hanem kettő van mindig. Vagy ez a döntés, vagy a másik. Nagyon sokan vannak ma, még a magukat hithű kereszténynek vallók között is, akik állítólagosan hisznek Bennük, de ugyan így nem vetik meg a tudományt sem. És amikor ez a két elegy összemosódik abból képes kialakulni olykor egy egészen elképesztő, az Igazságtól távol levő massza, amiket olykor itt is olvasok egy-két embertársamtól. Azt mondta Krisztus, hogy vagy az Isten, vagy a Mammon. Akkoriban is ugyan úgy tékozoltak és ide-oda táncikált az emberek zöme, mint ma. Illés próféta fogalmazta úgy, hogy meddig sántikáltok még kétfelé? Vállaja már az ember a felelősségét, hogy Isten vagy a világ ura. A megíratott parázna nő, az pontosan az az ember, aki ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit. De vagy ez, vagy az, és ez a fajta felelősségvállalás, oldalválasztás hiányzik ma a legtöbbekből, ezért is langyosak. A vallás és a tudomány sokkal több mindenben hasonlatosak, mintsem azt sokan hinnék. De vagy Isten és Krisztus, az Élet Szava, az Igazság, vagy a földi okoskodás. Így nem lehet Bennük járni és munkálkodni, szembesülni és tűzzel világolni az embertársak előtt, hogy az ember nem választ végérvényesen térfelet. Nem a tudás emel fel, nem az ad örök életet, hanem az Igazság! A tudás elmúlik, amikor elillan a földi porhüvely is. Ami marad öröktől örökig, az az Igazság. A tudás az információ, ami embertől van a testnek. De az Igazság annál hatalmasabb, ami istentől van a léleknek! Érdekes az ember, mert folytonosan látom, olvasom, hogy az embernek emléket állít, arról megemlékezik, azt magasztalja a tekintélyelvűsége okán, de annyira örülne a lelkem, ha legalább ennek a felét szentelné Nekik! Mert értékelendő írni az életről, meg a szerelemről, meg a tudományról, meg az ünnepekről, csak elszomorító, hogy mindezek mellett, ha néha egy-két vers erejéig megemlékezünk azokról, akik maguk az Élet! Az Igazságot megkapja mindenki, aki kisdedi alázattal Hozzájuk fordul, személyesen, nem mások által. És az élni fogja lélekből azt, hiszen az tömény és elfogadhatatlan a testnek, ezért az meg sem érti, amit a lélek mond. De az idő egyre inkább fogy, és a tét a lélek. Nem lehet elhallgatni azt, ami igaz. Hittel, tűzzel, szelídséggel és erővel ezt szükséges kimondani, és azt vagy elfogadja valaki, vagy sem, de a döntésért a felelősséget mindenki vállalni fogja. Hitet és kitartást kívánok Bennük!

Hitben, a kenyér megtörésében, szembesülésben és állhatatosságban gazdag élete kívánok a Tökéletes Gondviselő Édesapának és a Dicsőséges Krisztusnak a lélekelevenítő kegyelmével!

Üdv.

Tamás

Locoen2023. március 6. 14:19

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

Eci2023. március 6. 08:49

Kedves Gyuri! Nagyon szép versedhez szívből gratulálok! Szeretettel Edit

MeszarosneMaya2023. március 5. 18:52

Szép emléket állítottál a csoda doktornak. Szívvel: Maya

adamne2023. március 5. 14:26

Méltó verssel emlékezel kedves Gyuri. Gratulálok.
Szívvel, szeretettel: Manyi

Motta2023. március 5. 12:51

Szép megemlérkezés.
Szívvel olvastalak.
Motta

Kicsikinga2023. március 5. 12:08

Megosztó személyisége, nem kis nyomot hagyott maga után!
Mindig jó verset írsz!

Tai2023. március 5. 12:00

Kedves Gyuri ! Tetszik nagyon, szívet hagyok!

üdv
Attila

1111112023. március 5. 09:44

"Túllendül így minden kis és nagy haragon,
mert illékony perc minden lepke-jelenlét,
amely arany jövőnek álmodja jelenét!"
Tartalmas,szép szonett kedves Gyuri,szívesen olvastam. Piroska

Cila032023. március 4. 14:44

Kitűnő alkotás.
Magdi

meszaroslajos602023. március 4. 12:57

Kedves Gyuri!
Remek szonettedhez elismeréssel adok szívet, Lajos.

balagi2023. március 3. 21:13

Kedves Gyuri! Az utolsó sor tetszik nagyon! Persze az egész nagyon értékes!szeretettel: Ági

HorvathMiklos2023. március 3. 19:11

Érdeklődéssel várom. Köszönöm
Miklós

harsfalvi.12023. március 3. 16:14

Kedves Gyuri.Tetszik a versed.Szeretettel.Sanyi.

1-9-7-02023. március 3. 12:41

Kiváló kifejező versedhez szívvel szeretettel elismeréssel gratulálok Anikó

Schmidt-Karoly2023. március 3. 12:15

Kedves Gyuri!
Be merem vallani, hogy én e versedhez csak annyit tudok hozzászólni, - ilyen ismeretek hiánya miatt - hogy érzem e versed tartalma mögött azt a tudásgazdagságot, amelyet Te magadénak mondhatsz. Azt viszont érzem is és látom is, no meg tudom is, hogy milyen csodálatosan formázod meg a mondanivalót. Köszönöm, hogy olvashattam: Schmidt Károly.

vamosiistvan2023. március 3. 08:44

Erös,ütős vers.Szívvel:V.István

lantgyorgyi32023. március 3. 07:48

Nagyon komolyan megírt versednél hatalmas szívet hagytam.
Gratulálok remek gondolatok.
POET ölelés Györgyi

gypodor(szerző)2023. március 3. 05:39

@MarcziM.Mathias: Köszönöm. Erik von Daniken könyvei hatásosak, A JÖVŐ EMLÉKEI-ben olvastam először a tektitekről, azóta gyűjteményem szép darabjai, s emiatt alakítottam ki külön polcot a kozmoszból származó "köveknek" ásványmúzeumomban.

frank672023. március 3. 00:06

Gratulálok remek versedhez. Szívvel olvastam.
Feri

Guliver2023. március 2. 21:38

Nagyon tetszik a vers. Tulajdonképen hitvallás a tudomány iránt. Úgy is írhatnám, a világlátásod egy fajta ars poeticája.

Én így érzem.
András

lnagypet2023. március 2. 20:39

Felemelő,s egyben tiszteletet érdemlő érzés az olvasónak,amikor egy művészelme dicsérő szózatot alkot egy fenomén tudóselméről,hibátlan
szonetted elismerő szívvel fogadtam Mester!
Tisztelettel: Z Nagy L

MarcziM.Mathias2023. március 2. 20:16

Hú, de komoly! Ez igen!!
Éppen most olvasom Erich von Daniken "A KOZMOSZ ÜZENETE" c.
könyvét. Másodszor!!
Nagy szívvel gratulálok:
Mathias

gypodor(szerző)2023. március 2. 19:49

@HorvathMiklos: Köszönöm a hozzászólást. Igyekszem más tudósokról írt versemet is közreadni
Gyuri

HorvathMiklos2023. március 2. 18:37

"mert illékony perc minden lepke-jelenlét,
amely arany jövőnek álmodja jelenét!"

Gyönyörű befejezés. Lesz még más tudósról is írásod?
Tisztelettel, elismeréssel
Miklós

kincseshaz2023. március 2. 18:21

Remek a szonetted, mint mindig, az ismeretterjesztő magyarázatodat érdeklődéssel olvastam.
Köszönettel, szívvel: Ilona

figyelovigasz2023. március 2. 17:46

Méltó vers!

JohanAlexander2023. március 2. 16:14

Gyuri, szívvel gratulálok!

M.Laurens2023. március 2. 15:57

Mostanság ritkábban vagyok, ezért külön figyelemmel olvastalak.
Ismét egy remek szonett tőled.
Őszinte szívvel gratulálok remekedhez!
/ Miklós /

John-Bordas2023. március 2. 15:49

Így igaz Gyurikam, oldalakat irhatnank róla ( különösen ma) mert a kvantum mechanika/fizika alatamasztja Paracelsus igaz tudását miszerint a lélek ( kvantum) egy mezőben létezik ( mint minden más is mező eddigi hiedelmek ellenére) és a kettő együttes gyógyítása hoz eredményt csupán ( a gyógyszer maffia ellenall az utolsó pillanatig, de már tudják hogy kikaptak, ezért hajtják az oltást mert ez utolsó dobasuk) és úgy hiszem az emberiség felebred erre Paracelsusi tényre, nekem ezért is kiemelkedő ez a versed, ölellek szeretettel János

HalaszZ2023. március 2. 15:29

Remek versedhez szívvel gratulálok! Zoltán

gypodor(szerző)2023. március 2. 15:27

@John-Bordas: OLdalakat lehetne írni életéről! Különleges képességű és nagy tudású ember volt. Köszönöm a hozzászólásodat.
Gyuri

pete572023. március 2. 14:51

"Benne sír az ősöktől örökölt démon,
mellkasában szent esküje örök kéznyom,
s erősebb, mint a pénz, meg földi hatalom."

Lehetne ma is így! Lehetne...
Nagyszerű vers, mint mindig, gratulálok!
Szívvel:
Margit

Szuda2023. március 2. 13:51

"A lélek gyakran csavargó polihisztor,
emberben, földben keresget csodát,
s ha kételye szapora, mint a lisztmoly,
hát gondolkodik annak valódi okán.

Sámán, aki elől a kutya is iszkol,
hithű bölcs, kánonégető, okkult pogány,
sebészként boncol tályogos titkot,
gyűlölet gennye fakad szikéje nyomán."
45❤️.

De jó vers Gyuri bácsi!

Melinda

kicsikincsem2023. március 2. 13:04

Kiváló alkotás, szívvel gratulálok!
Ilona

uzelmanjanos9562023. március 2. 11:27

Remek versedhez gratulálok:János

danhauser2023. március 2. 10:52

Kiváló vers, szívvel gratulálok: Imre

kokakoma2023. március 2. 10:37

Szíves nagy tisztelettel. János

1956APA2023. március 2. 09:45

Remek tisztelgés egy nagy ember tudományos munkássága elött.
Titok versedhez, szívvel gratulálok.
üdvözlettel: András

Zsuzsa03022023. március 2. 09:25

Kiváló, nagyon szép versedhez
szívvel, szeretettel gratulálok.
Jó egészséget, szép napokat kívánok!
Zsuzsa
"Benne sír az ősöktől örökölt démon,
mellkasában szent esküje örök kéznyom,
s erősebb, mint a pénz, meg földi hatalom."

szalay2023. március 2. 08:54

Gratulálok,kedves Gyuri !!
István (36)

fufenka2023. március 2. 08:08

Ízlelgetem soraidat, minden sor a tudomány filozófiája... ahol a látható és láthatatlan egyesül.

Szívből gratulálok!
Zsuzsi

laszloklara2023. március 2. 08:02

Kedves Gyuri,mindig szivesen olvasom remekeidet,tanulsagos,szep emlekezes

orpheus35352023. március 2. 06:47

Nagy ember volt. Nagyon tetszett a versben a következtetés:
mellkasában szent esküje örök kéznyom,
s erősebb, mint a pénz, meg földi hatalom.

Ildikó

lejkoolga2023. március 2. 05:32

Kiváló, mint mindig, kedves Gyuri!
Szeretettel, szívvel gratulálok!
Olgi

feri572023. március 2. 04:52

"Benne sír az ősöktől örökölt démon,
mellkasában szent esküje örök kéznyom,
s erősebb, mint a pénz, meg földi hatalom."

Nagyon szép alkotás György.
Szívvel gratulálok.
Üdvözlettel.
Feri

Törölt tag2023. március 2. 00:43

Törölt hozzászólás.

hillailaszlo-ve2023. március 2. 00:28

Nagyszerű, méltó emlékezés egy nagy tudósra,
aki meghaladta korát!
Egyik felfedezése amit gyakorlati úton
talált meg, hogy ami nagy mértékben méreg,
az kis mértékben orvosság!
Gondoljunk a kígyóméregre amiből most is gyógyszert készítenek!
Azt tartotta, hogy a jó orvos egyik eszköze a szeretet, mert a testet és a lelket is gyógyítani kell!
Bátran használta a gyógynövényeket!
Remek magyarázatod is tovább gondolkodásra késztetett!
Méltó, nagyszerű emlékezésedhez
szeretettel, szívvel gratulálok!
Laci

molnarne2023. március 1. 22:29

Nagyszerű versedhez nagy szívvel szeretettel gratulálok:ICA

S_Patricia2023. március 1. 22:18

Nagyszerű megemlékezés, ősi titkok és tudomány a "szolgálatban". Szívvel gratulálok.

"s erősebb, mint a pénz, meg földi hatalom."

Lakatosne2023. március 1. 22:03

Tisztelettel, szívvel, szeretettel gratulálok Ibolya.

lilapetunia2023. március 1. 21:45

Kedves Gyuri,
örülök, hogy ilyen szépen írtál Paracelsusról, én is nagyon tisztelem.
Sajnálom, hogy korunkban sok tekintetben a tudomány -- vagy legalábbis az, ami a nagyközönség felé leszürödik belöle -- gyakran dogmává torzul.
Szívvel és szeretettel gratulálok szép versedhez,
Márta

Fresh2023. március 1. 21:41

Kedves Gyuri mindig örömmel tanulok tőled remek, magas értékű verseid által. Igaz Paracelsusról voltak korábbi információim, de nagyon jó volt újra feleleveníteni, és persze sok újdonsággal is megörvendeztettél. Versed megint különleges, nagy élmény volt olvasni. Szívet hagyva gratulálok, Edit

orok.szerelem552023. március 1. 21:37

Kedves Gyuri!
Szívet hagyva, szívből, elismeréssel, tisztelettel gratulálok remek versedhez!
Margit

1957052520122023. március 1. 21:36

Remek emlékezés vers.
Szívvel , Irén

m.falvay2023. március 1. 21:30

Nagyszerű emlékező verssorok .
Szívvel olvastam .
Miki

Taki2023. március 1. 21:11

Sokat tanultam versedből, és a hozzáfűzött megjegyzésből. Köszönöm! Nagyszerű szonetted szívelem!
Laci

VaradyEndre2023. március 1. 20:59

Remek versed, nagy szívvel olvastam.
Üdvözlettel:Endre

John-Bordas2023. március 1. 20:54

(Philippus Aureolus Theophratus Bombastus von Hohenheim)volt a neve, ami ha jól meggondoljuk egy mai brazil futballista névszámaval vetekszik,sajnalom,ezt nem voltam képes kihagyni! Gyurikam, nagyszerű a versed mint mindig,egy egészen más szint, öröm volt olvasni! Paracelsus fontos személyiség volt ( ma is számottevő) mert a kémiai és "spirituális gyógyászat apjának tekinthető. Továbbá a "toxicology " is az ő nevéhez köthető.Igazi polihisztor ahogy mondod, köszönöm a verset, ölel János szeretettel

5367712023. március 1. 20:50

Most már legalább tudom, ki is volt ő, mert eddig csak hallottam róla. Tisztelettel és szívvel adózok a kiváló versednél!
József

B...yL...o2023. március 1. 20:34

"s ha kételye szapora, mint a lisztmoly, hát gondolkodik annak valódi okán".
Nagyszerű vers.
Gratulálok:
Laci

fredok2023. március 1. 20:20

A polihisztorság Tőled sem áll távol...
Kedves Gyuri!
Lenyűgöző alkotásodnál szívesen időztem és sokat tanultam belőle (mint hitvallásra felhívó mű. nálam még nem tisztázódott teljesen, ezért...) :)
Baráti szeretettel: feri

gypodor(szerző)2023. március 1. 20:15

Kedves POET Társak. Paracelzus nevének hallatán legtöbb embernek az alkimista aranycsinálók jutnak eszébe. Pedig ez nagyon távol állt tőle, jómódú családban, a svájci Einsiedelnben született 1493-ban. Édesapja sváb orvos, kémikus, aki a környező bányák és ipari üzemek munkásainak doktora, édesanyja svájci származású volt.A Paracelzus felvett név. Bázelben és Bécsben tanult orvosi egyetemen. Bányászok szilikózisával is sokat foglalkozott, gyógymódokat keresve a bajra. Paracelsus egyike az egész korszak legeredetibb alakjainak: humanista és fizikus, alkimista és asztrológus, kézjós és halottidéző, sebész és varázsló, a nitrogén felfedezője és a tudományos orvostan megújítója. Állandó vándoréletében mindenki körüludvarolja mint orvost, tanítót és aranycsinálót; lármás udvartartás rajong érte, s ebben tarkán keverednek a tudomány valódi hívei kalandorokkal és a bölcsek kövére vágyakozó naplopókkal (mint ahogy abban az időben különben is alig lehet egymástól elválasztani a közönséges aranyéhséget és a nemes tudományszomjat). Mindenütt szenzációs gyógyításokat hajt végre, ismereteket gyűjt és terjeszt, botrányt és csodálatot idéz elő, végül alattomosan meggyilkolják néhány, méltóságokkal felruházott kartársának ösztönzésére, akiknek üzletét az ő lángelméje A gyógyszerkémia megalapítója ] és az orvostudomány megújítója, ] aki annak részévé tette a sebészetet, amelyet addig nem annyira az orvosok, mint inkább a borbély-felcserek gyakoroltak. Tanításai csak 20 évvel halála után váltak jelentőssé az orvostudomány fejlődésében, amikor egy Paracelsus iskola alakult

GePir2023. március 1. 20:06

Tisztelettel, szívvel gratulálok. Piroska

Nata2023. március 1. 20:02

Remek vers, gratulálok szeretettel! 💚

daneei2023. március 1. 20:01

Pompás gondolatokkal fűszerezett nagyszerű alkotás!

zeanna2023. március 1. 19:48

A lélek gyakran csavargó polihisztor,
emberben, földben keresget csodát,

Elgondolkodtató kedves Gyuri!

Szép emlékező versedhez szívvel gratulálok. Anikó

Jerzsi2023. március 1. 19:37

Versedhez szívből gratulálok:
Erzsi

vendel2023. március 1. 19:28

Nagyszerű emlékezés! Szívet hagyva gratulálok! Neubauer

PuZsu2023. március 1. 19:20

Gratulálok. Remek ez a versed is... 🥰
Zsuzsa

Mama2222023. március 1. 19:20

Nagyon szép emlékezés. Gratulálok. Rékucii

Angyalka732023. március 1. 19:15

Szeretettel olvastalak. Üdvözlettel, Melinda

Evanna2023. március 1. 19:15

Tetszett a versed, szívvel gratulálok!
Éva

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom