Szerző
Ross Satyr

Ross Satyr

Népszerűség: 252 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1333 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2010. június 9.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers a szerző és a Poet.hu forrásként való megjelölésével, nonprofit céllal szabadon utánközölhető.

A vers nonprofit céllal, a szerző és a Poet.hu megjelölésével szabadon átdolgozható.

Címkék
Kedvencnek jelölték (10)

Ross Satyr

Fanni (1) - Inkognitó

Részletek

Fanninak írom őt, hogy meg ne sejtse:
róla szólnak a fohászos szavak,
őt bájolom sok csetlő fűzfa-versbe;
engem okolj, ha néha botlanak.
A Fanni-versek megszületnek sorra,
telik velük a raktár raktere,
gyakran kúszik a sápadt monitorra
a négy billentyű öt karaktere.

Fannihoz címzem estéli fohászom,
álmot igéz rám zöld szemeivel,
és mikor reggel szétterjed a házon
a kávéillat, őt idézi fel.
Fanni arcképét őrzi krétarajzom
egy házioltár tisztes főhelyén;
esténként, hogyha szárnyait kihajtom,
egy szárnyas angyal küld mosolyt felém.

Angol barátom messze híres nyelvész,
él-hal a trükkös magyar versekért.
Nincsen veszély, hogy tartalmukban elvész:
perfektül olvas, minden szót megért.
Kezébe nyomtam, nyomban belemélyedt,
egyszer sem kellett kisegítenem.
Kíváncsi voltam: "Mi a véleményed?"
"Funny" - mosolygott John, a gentleman.

Ha szívedbe a gyanú árnya bújna,
s meglelve Fannit, rólam kérdenéd,
megkérne szépen: ismételd meg újra,
és tagadólag rázná meg fejét.
És bár megállna minden hipotézis,
melyeket sorra feltárnál elé,
a tagadásban kitartana mégis:
hogy ő a Fanni, honnan sejtené?

Tudósok jönnek, verseim kutatják,
felfednek minden intim részletet:
sok lódítás közt mennyi az igazság,
sok hódításban mennyi képzelet.
Nagy a kísértés, nem írom le mégsem,
kit is rejt Fanni, kódolt kedvesem.
Szívembe írtam, és most kőbe vésem,
mert nem felejtem el többé sosem ...

A Fanni-ciklusból, 1/3

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


Törölt tag2010. augusztus 29. 16:44

Törölt hozzászólás.

Ross(szerző)2010. június 28. 10:41

Üdvözöllek, kedves Dalma. Vannak speciális esetek vagy inkább speciális személyek, akik esetében sajnos nem működik a beleérzési képességem - ez éppen az az eset. Fogalmam sincs Fanni szerencséjének mértékéről...

Bolondgomba2010. június 28. 10:13

:)
Szerencsés nagyon Fanni!
Olyan kis szép, nagyon jó!

Ross(szerző)2010. június 11. 07:11

Kedves Fruzs, úgy is mint címosztogató nyájas olvasó - hát kötöm én a lovat? Az a mentséged, hogy az ízlésed kiváló! Nem szeretném azt a szívatást az utókorra korlátozni... és mert visszaható hatálya ennek sincs, marad egyelőre a kortárs nemzedék.

zsomcike2010. június 11. 07:06

Kedves Ross! Nagy kópé, Lókötő?? Szeretem a verseid!! Modern kifejezéssel élve jól megszívatod az utókort. Jól teszed! Szeretettel Fruzs

Ross(szerző)2010. június 10. 17:30

Kedves Ági, érdekes pontra tapintottál rá - mert, amint az nem olyan sokára kiderül, ezekben a sorokban bizony ott van a lényegnek egy nagyon fontos összettevője, csak nem éppen az, amire Te utalsz. Ugyanakkor viszont a szakmának szóló fricska a szándékom szerint nem egy bizonyos konkrétumra vonatkozott, csak a jól ismert ''gondolta a fene'' effektusra: ki tudja, mi mindent fognak belelátni majd a szövegekbe (izé... nem is vagyok nagyképű... ), amiről nekem fogalmam sincs. Még a Fanni névről: tudom, hogy Radnóti egyik múzsájának az igazi vagy költött neve ez, de egy bizonyos okból nem választhattam mást.

Törölt tag2010. június 10. 17:19

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2010. június 10. 17:18

Törölt hozzászólás.

Ross(szerző)2010. június 10. 07:18

Kedves János, felettébb szellemesen megfogalmazott, többirányú utalásokat tartalmazó kérésednek hogy is állhatna ellent a versíró anélkül, hogy szembe fordulna ugyanezen hasábokon tett könnyelmű ígéreteivel? A folytatás számításaim szerint néhány órán belül hozzáférhetővé válik és szerény becslésem szerint részben lecsendesíti, részben felkorbácsolja az örök emberi attribútumot: a kíváncsiságot. (Azt hiszem, jelentkezem marketingesnek.)

Schmidt_Aladar2010. június 10. 06:57

Kedves Ross! Ez az inkogn(y)itó engem is kíváncsivá tett a folytatás elolvasására, melyet remélhetően valamilyen formában meg is tehetek a közeljövőben. Bizonyára így lesz, erősíts meg ebben légyszíves, hiszen kitűnő PR-od nem veszik el a (Részletek)ben, újabb és újabb éhséget szül, hol mosolyra, hol könny-ebbülésre!:)

Mygan2010. június 9. 22:15

:)

Ross(szerző)2010. június 9. 15:57

Kedves Ágota, mivel nem történt játékszabály-sértés, természetesen válaszolok. Biztos, hogy személyről van szó.

gota2010. június 9. 15:29

Kedves Ross!
Bár megfogadtam, hogy csacska kis kérdésemet nem teszem fel, de miután valahol én is ''csaknőbőlvagyok''
nem bírom kivárni a végkifejletet.
Biztos hogy személyről van szó?
A játékszabályok értelmében (most szabtam őket) csak igazat lehet mondani!!!!
Ágota

Ross(szerző)2010. június 9. 15:00

Lám-lám, kedves Radmila - vannak jelenleg is érvényes találataid, és vannak olyanok, amelyek találatok lettek volna a megírás időszakában. Elfogadom, hogy létezik bennem vágy is és szeretet is, a tárgyuk azonban nem feltétlenül azonos. Hogy a valóban zöld szemű és valóban a közelemben levő Fanni boldog-e, és ha igen, mitől, az hamarosan kiderül.

Golo2010. június 9. 14:45

Kedves Ross,
tele vagy vággyal, szeretettel, szerelemmel. A rejtélyes hölgy sejtelmessé teszi versedet. Leszűkül a kör. Zöld szemű, és a közeledben van.
Gyönyörű a versed. Bárki is legyen Fanni, boldog lehet.
Szeretettel: radmila- Golo

meszeletra2010. június 9. 14:35

Így igaz:de még mennyire hogy vallanak!És nem csupán az írásunk árulkodik rólunk,hanem minden apró megnyilvánulásunk révén tettenérhetők vagyunk.Örülök a szinkrongondolkodásnak!

Ross(szerző)2010. június 9. 14:21

Sokat segítesz nekem, Levente, a feszültség fokozásában, mert az észrevételedet olvasva nyilván másokban is feléled a Sasszem Nyomozóiroda külső munkatársának ösztöne. A megfigyelendő célszemélyről most nem mondanék sem a feltételezésedet megerősítő, sem azt cáfoló kijelentést, hiszen az vagy kiolvasható ebből és a majd még elétek kerülő szövegekből - vagy valamit rosszul csináltam és kezdhetem elölről.

A megjelenési gyakoriság ilyen növekedése a moderációs gyakorlatban bekövetkezett kisebb átrendeződéssel is összefügg; erről az Impresszum talán többet mond. De ez nem személyfüggő, minden beküldőt egyaránt érint. A függővé tétel feltételezésével nem jársz messze a valódi szándékomtól: mondjuk langyos.

Mivel magam sem szívesen szorítkozom a ''Szép a versed, gratulálok'' jellegű pofavizitekre, szívesen fogadom, ha más is megtisztel engem a részletes véleményével. Bárki bármit mondjon, ezek a szövegek a versírók prózában való jártasságáról is vallanak, nem is gondolnák egyesek, mennyire! Szóval köszi mindent!

Ross(szerző)2010. június 9. 14:11

Kedves Gábor, köszönöm őszinte, férfias szavaidat. Odalapoztam a kéziratban: vannak gyengébb részei szerintem. Az elérzékenyülésedet ne röstelld, nagyon hasznos állapot, szerintem semmi nem okoz akkora meg-könny-ebbülést. A versszakok és a valóság közötti viszony változó: a harmadik természetesen színtiszta fikció, a negyedik egy feltételezés, az ötödik a jövőt firtatja. Az első kettő? Volt olyan időszak, amikor betűről betűre megfeleltek a valóságnak, a krétarajz ma is megvan.

meszeletra2010. június 9. 14:09

Szó mi szó,az én fantáziámat is megmozgatta,az én kíváncsiságomat is felcsigázta a főszereplő kiléte,de egyelőre csak odáig jutottam a latolgatásban,hogy egy olyan valakiről írtál verset,sőt versciklust,aki még csak nem is ismer téged.Vagy csak színlelt játék az inkognitó?Ki tudja.A poént természetesen nem kell lelőni előre,legalábbis prózában nem - versben lehet,mi több: mostmár kötelező,ha belekezdtél!Én kivárom.
Egyébként nagyon termékeny lettél az utóbbi időben,már ami a verseid publikálási gyakoriságát illeti.Szerencsére,szerencsénkre - teszem hozzá.Van egy sanda gyanúm: minden jel arra vall,hogy szenvedély-,illetve hát Ross-függővé akarsz tenni bennünket.Ha így van,jók az esélyeid erre,ám ha ez bekövetkezne,remélem,nem küldesz senkit majd elvonókúrára.A másik verzió szerint a moderátorok kapcsoltak esetleg turbó-fokozatra.
Persze elintézhettem volna három szóval is a méltatást: ''Jó vers,gratulálok!'',de úgy talán a nyelvi vérszegénység vádjával lettem volna illethető.Így meg szószátyár levék.De valamelyiket mégis csak vállalni kell!Nem?

Hadnagy1gabor2010. június 9. 13:13

Kedves Ross!

Nem könnyíted meg a dolgomat ezúttal sem:-),de felveszem a''hozzászólókesztyűt'',mivel mást nem tehetek.

Ez a versed is nagyon megfogott,tetszik és ez''csak''részlet...bár ahogy írtad a gyengébb részek szoktak kimaradni.Én viszont nem hiszek neked:-),mivel ez olvasói megítélés kérdése.Egy ilyen könnyed,remekbe szabott,játékos,érzelmektől túlcsorduló műnek egyszerűen nem lehetnek''gyengébb''részei.

Ma ráadásul olyan állapotban vagyok,hogy majdnem meg is könnyeztem...a kutyafáját!Ez nagyon ritka nálam.

A második versszak teszi fel számomra a többszáz kilós pontot erre a masszív''I''-re!!!

Gratulációm!

Üdvözlettel!

Ross(szerző)2010. június 9. 12:06

Kedves Kinga, mindenek előtt szeretettel fogadom és viszonzom a virtuális ölelésedet. Köszönöm a kedves szavaidat, és hogy minden pontosan a helyére kerüljön - hiszen én már tudom a folytatást -, fontosnak tartom kiegészíteni az általad írottakat:

Volt idő, amikor mindez titok volt. A tény, hogy most már másokkal való megosztásra alkalmasnak tartom, sokat levon a titokzatosságból. Persze ha titok nem is, de rejtély azért még marad. Felmértem természetesen a ''felület sérthetőségének'' kockzatát; nos, a szöveg itt van. Ami megint csak az általad említett érzelmeket illeti, a szeretet folyamatosan jelen van, ezt én magam is tudom; hogy van-e ott most is szerelem-féleség is, vagy csak múltbeli emlékként, annak eldöntésében majd Ti is segíthettek néhány verssel később.

Kicsikinga2010. június 9. 11:27

Drága Ross,
olyan megható, és kedves, ahogy legszentebb titkodat-mint a szárnyasoltárt-, kinyitottad nekünk, hogy beleláthatunk sok szeretetet , és szép szerelmet őrző lelkedbe!
Tudod olyan nagyra becsülöm a bátorságot,hiszen ezzel megnöveli az ember a sérthető a sérülékeny felületet saját magán!
Ne haragudj meg rám, de olyan szeretettel megölelnélek most, mint egy kicsi gyermeket!
Köszönöm szépen szép versedet, amiben azért egy kis funny még megadta a báját még jobban!

Ross(szerző)2010. június 9. 11:18

Köszönöm, kedves Sunil, hogy időt szakítottál a történet ezen szálának megismerésére és szokásod szerint símogató szavakkal fejezted ki benyomásaidat. Bevallom, számítottam egy kicsit arra, hogy lesz olyan részlete, amelyet Neked különösen kellemes lesz olvasni, ki is tértél rá, ahogyan vártam. Kicsit tartottam viszont attól, hogy az említett nyelvi játék nem húzza-e le az ívet a mélyrealitás szintjére - de hát egyrészt a játék a mindenem, másrészt az élet maga is megenged néha hasonló bakugrásokat. Remélem, túl sokáig nem leszel távol, hiszen két-három napon belül a történet elég érdekes irányba fordul...

sunil2010. június 9. 11:03

Kedves Ross, a könnyes mosoly bizony ritka kincs, Te , jó barátként, elhoztad most nekem; és hidd el, minden pátoszt félre téve, mélyen hálás vágyok Neked ezért.
Álmodó, finom, simogató pasztell ez a versed, nincs is rá szó, és nincs rá fogalom, hisz minden sóhaj, úgy helyén van benne, hogy már nem olvasni, csak érezni kell.
Igazi, remek '' Rossos '' kép még, az angol barát is, a halvány kis mosolyba rejtett, nyelvi név-játékkal.
No és persze az utolérhetetlenül szép, szelíd bájával marasztaló, második versszakod, amely feltétlen súly- és csúcspontja is a versnek. -
No de, nem is mondom tovább, hisz' most inkább, Téged ismétellek magamnak, semmint magamat, Neked...
Szívből köszönöm, hogy így mehetek el: ilyen nagy élménnyel, a tarsolyomban...-:)
Szeretettel:sunil

Ross(szerző)2010. június 9. 08:55

Köszönöm, kedves Enikő. Promise is promise - lesz persze folytatás, csak úgy látom, a jelenlegi vers feltöltési sebesség túl nagy; szeretnék módot adni a jelenlegi darab üzenetének pontos megismerésére, mielőtt a történet belefutna egy újabb bonyodalomba.

Ross(szerző)2010. június 9. 08:53

Kedves Ottó, mindenek előtt köszönöm a viszont-látogatását. Mindannyian amatőrök vagyunk itt, a Szabályzat ki is zárja ennek ellenkezőjét. Az üdítő színfoltként értékelt verseit örömmel olvasgatom, ha nem is mindegyiknél hagyok észrevételt.

siskaeniko2010. június 9. 08:39

Nagyon tetszett. Várom a folytatást :)
Üdv: Enikő

BujdosoOtto2010. június 9. 07:48

Hihetetlennek tartom, hogy Ön figyelmére méltatott engem, az Önhöz képest - folytassuk az Ön stílusában: szó szerint is bárdolatlan amatőrt. Megköszönve látogatását, szeretettel: Ottó

Ross(szerző)2010. június 9. 07:21

Kedves Ágota, izgalmas a kérdés, de öntsünk tiszta vizet (kávét) a pohárba! Az a személy, akit nem tudunk megkérdezni, nem okoz kávéillatot, de képes a kávéillatból egy pillanatra szublimálódni. A házioltár természetesen csak egy elvonatkoztatás, nehogy itten a bálványimádat vagy a személyi kultusz gyanúja merüljön fel: effektíve csupán egy képernyővédő. Érdekes megközelítés a rokoni szál, bizonyos szóösszetételre ráfoghatnánk, hogy megszólalt a találatjelző. Szerintem nem történt poéngyilkolászat. A speciális viszonyunkra tekintettel megsúgok még egy titkot: nem kizárt, hogy a ciklus további részeinek tartalmát a Nyájas Olvasók reakciói is árnyalják majd kissé.

gota2010. június 9. 07:18

Ross Úr verséhez írt komment javítása: FOLYTATÁS!!!!
bocsánat! Leginkább a nyelvtől!!!
Ágota

gota2010. június 9. 07:10

Kedves Ross!
Sajnos nem tudjuk megkérdezni ,az effektíve kávéillatot okozó személyt,(nemzeti szín szalag,keresztben akarja-e ..stb) arról, hogy a kis ''házioltár'',vajh azt a dicsőíti-é, aki hozzá is rokoni szálakkal kötődik!?
Nem vagyok poén gyilkos!
érdeklődve várom a fojtatást!
Ágota

Ross(szerző)2010. június 9. 06:44

Kedves Éva, attól tartok, Te előbbre tartasz, mint én magam - ha egyszer van egy tipped. Szerintem, ha a fátyol majd egyszer egyáltalán fellebben, nem lesz az olyan nagyon meglepő.

Hevocka2010. június 9. 06:40

Kedves Ross, már most készítem magam a meglepetésre..... :))
Van egy tippem, de nálad......

Ross(szerző)2010. június 9. 06:33

Szép jó reggelt, Éva, köszönöm, hogy Veled kezdődhet a napom. Hogy ki a Fanni? Megígérhetem, hogy fokozatosan egyre többet árulok el róla, a ciklusból még két rész hátra van.

Hevocka2010. június 9. 06:27

Igazi fantáziát megmozgató versedhez gratulálok..

''sok lódítás közt mennyi az igazság,
sok hódításban mennyi képzelet. ''

Jóóóóó :)

---- és ki a Fanni?.....

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom