Szerző
Ross Satyr

Ross Satyr

Népszerűség: 261 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1186 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2010. június 18.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers a szerző és a Poet.hu forrásként való megjelölésével, nonprofit céllal szabadon utánközölhető.

A vers nonprofit céllal, a szerző és a Poet.hu megjelölésével szabadon átdolgozható.

Címkék
Kedvencnek jelölték (9)

Ross Satyr

Időnyelő

Utóhang

A számos állat szétszéledt tehát,
ki-ki a saját nyelvén morgolódott;
s mert csak fajtársa érthette szavát,
új lázadásra nem találtak módot.
A tűzszerész a szakma mestere,
volt neki mégis komoly fejtörése:
az Idő burkát hogyan nyesse le;
nem volt szerszáma strucchéj-feltörésre.

Ha strucctojás, hát kell egy keltető,
ez a megoldás: Kolumbusz tojása!
A féltő gonddal tervezett Idő
ne ítéltessék csúfos pusztulásra.
A futómadár megkerestetik,
ám tojására nem ült rá a tyúkstrucc,
s egy helyben állva nagy baj eshetik:
leketyeg, mire vastag héján túljutsz.

Felfogadtattak tojásgörgetők,
kerek csatornát vájtak be a földbe,
s hogy a tojásban szunnyadó Időt
életben tartsák, ott görgették körbe.
Mi volt az ok - talán a földmeleg,
talán a napfény heves forrósága;
egy kis lyukon (egy kő üthette meg)
lé kezdett folyni lassan, halvány sárga.

A sárga lével lágy fogaskerék
folyt ki, tapadva görbült számlapokra,
mintha hullámzó vízre festenék,
egy átmeneti halmazállapotba...
...Álmából kelve szétnéz Salvador,
a kávéjához vígan danolászgat,
karcsú szivarkát és bajuszt sodor,
majd állványára felfeszít egy vásznat...

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


Törölt tag2010. augusztus 29. 16:18

Törölt hozzászólás.

rapista2010. július 2. 23:42

white megint visszahozott..
el kell még egyszer olvasni!

Mygan2010. június 22. 20:06

:)

sunil2010. június 21. 21:24

Igazad van, Kedves Ross, hiszen '' objektív '' Idő, máig sem létezik, csak a külső jelei riogatnak olykor, ám ezek forrása, nyilván, egészen máshonnan ered...-:)
Szeretettel:sunil

Ross(szerző)2010. június 21. 20:43

Jó kérdés, Sunil. Azt hiszem, belejátszott az is, hogy az állatok első ízben szembesültek a Teremtővel való tettleges szembekerüléssel (a vekker lenyelése), és kicsit el is szégyellték magukat, elfogadták a sorsukat. Amúgy szerintem az Idő nem született meg, azt csak az ember találta ki valamiféle viszonyítási alapként. Köszönöm a tetszésedet kifejező szavaidat; ennek a történetnek most már valóban búcsút intettünk.

Ross(szerző)2010. június 21. 20:39

Köszönöm, Laci, tudod: jut is, marad is - de azért jobb az érzés, ha minél több ''jut''.

sunil2010. június 21. 20:33

Mondd, Kedves Ross, valóban úgy gondolod, hogy ezúttal csak a '' nyelvi nehézségek '' akadályoztak meg egy új lázadást? - No de hát, most már, ugyan mi ellen lázadtak volna?...
Az '' ős-keltető '' ötlete felettébb tetszik, hiszen
'' prózaibb '' körülmények között is, kivitelezhető lenne, akár még ma is. Az Idő születésének ilyetén leírása pedig már csaknem mítosz teremtés, Salvador kipödört bajuszával, és festésre kész nyúlszőr ecsetjével, a számítógéped billentyűin, ami viszont, már hamisítatlan '' Rossos '' huszárvágás, a javából...-:)
Utóhang, visszhang, akár így, akár úgy, bizony még sokáig cseng majd a szívünkben, Kedves Ross: csak köszönet és szív járhat érte, ugyanúgy, mint e kiváló sorozat minden darabjáért...-:)
Szeretettel:sunil

helszlo2010. június 21. 20:28

Innen is vittem egy szívet! Üdv: Laci

Ross(szerző)2010. június 20. 13:08

Kedves Gábor, nem sok időbe telt, míg tökéletesen kiismertél... Annyi talán csak a konkrét eltérés, hogy kezdő impulzusként a szúrós bajuszú piktor megálmodta a történetet, majd valóban a képzeletében tette hozzá, amit szükségesnek vélt; részben a pingálás megkezdése előtt, részben közben.

A két feltételezésed közül a második a telitalálat, nincs is mit hozzátennem. Örülök, hogy tetszett; nem gondolom, hogy a jövőben folytatása lesz a folytatásos állatmesék megjelentetésének.

Ross(szerző)2010. június 20. 13:01

Kedves István Barátom, jöttöd mindig esemény számomra is (tudom, hogy mások is szeretettel látják jelenlétedet és okos észrevételeidet). A történetből kiderül, hogy a zárósorok ráadásként adódtak hozzá a törzsszöveghez; én már elolvastam Gábor hozzászólását is, aki tökéletesen eltalálta a szándékot. A nyilvánvaló túlzásokat levonva is úgy gondolom, megállapíthatom, hogy tetszett Neked, amit olvastál; leginkább ennek örülök.

Hadnagy1gabor2010. június 20. 11:48

Kedves Ross!

Lassan de biztosan elérkeztem az utóhanghoz!

Micsoda remek befejezés...a vaslóságtól elrugaszkodó és ahhoz mégis szorosan kötődő,zseniális festő képzeltének szülötteként beállítani ezt a jól megírt és megszerkesztett verskvadrológiát!

Nem tudom,jól értelmezem-e,hogy Dali festménye ihlette e művet?Vagy már nagyjából megvolt a vers(amit valószínűbbnek tartok)és a festő csak később lépett be,mintegy igazolandó ezt a szürreális álmot?Ezáltal''áthárítani''rá a történet abszurditását:-) ?Így a költő védekezhet ha ne adj' isten valaki megpróbálná megvádolni,hogy nem ért valamit:Ja,kérem én csak lejegyeztem ezt...!
:-)))))))))))

Összességében véve nagyon tetszett az egész,elejétől a végéig!
Most pedig lássuk Piroskát!

Üdvözlettel!

Vallejo2010. június 20. 11:45

Kedves Barátom!
Nem is azért érkeztem, hogy művedbe beleokoskodjak,
különben is széltében hosszában, korai kávé imádok, kései fekvő alvászavarosok, valamint a''Ross Fun Club''
tagjai mélyreható boncolásnak vetették alá.
Egyszerűen eljöttem a zárósorokat olvasni és begyűjteni, hogy teljes legyen a gyűjtemény.
Ez nem hiába való tevékenység számomra, hanem már lassan zarándoklattá válik. Azt meg ugye őszinte hittel teszi aki zarándokol!
Minden elismerésem Mester! ( nem élc és nem túlzás!!!!)
Üdvözlettel: Vallejo

Ross(szerző)2010. június 19. 22:56

Kedves Kinga, virágozzék minden virág; legyen ló is, szamár is! Az előbbi legyen csontos gebe és hordozzon egy Búsképű Lovagot. Az utóbbi pedig hordozzon egy (fegyver)hordozót.

Kicsikinga2010. június 19. 19:43

Én is sajnálom, de még mennyire! A lovászfiú?! Ne is mondd! Itt már nem kell halastó, hiszen patakokban folyik a könnyem, hogy Ő is elment, így hát találkozhatunk, de lehet, hogy tévedek majd a négylábút illetően. Remélve,hogy gentleman mivoltoddal megnyugtatsz, majd, miszerint, ha ló nincs a szamár is jó... lesz... Ebben bízva most elindulok szájzárat, bocsánat számzárat keresni, de itt számtalan számzár van!!!

Ross(szerző)2010. június 19. 19:28

Rettentően sajnálom, kedves Kinga, hogy ezúttal elmarad szertartásos kézcsókom a Zserbó teraszán. De megértem, hogy jár a kimenő a lánynak is. Azt azért hadd javasoljam, keress egy olyan felületet valamelyik budoárodban, amelyen számzár található; alighanem ott rejtőznek sz ékszereid. Ja persze, a kód... No sebaj, találkozunk holnap délelőtt a halastó körül tett kilovaglásod alkalmával. Remélem, a lovászfiúd szolgálatban lesz.

Ross(szerző)2010. június 19. 19:22

Igen, István, úgy alakult, hogy erős szürrealista vonal jelent meg a történetben. Nem igazán volt szándékos, és talán a formai szigorúság enyhíti a tartalomnak a valóságtól való elszakadását.

Igyekszem a hozzászólásokat komolyan venni - ez nem jelenti azt, hogy kizárnám a humort belőlük -, tiszteletben tartani és megfelelő mélységben reagálni. Meggyőződésem, hogy a poétáknak nem árt egy kis kirándulás a próza területére, ha még csak egy rövid komment erejéig is.

Kicsikinga2010. június 19. 19:20

Na tessék!!
Az én személyzetem meg éppen szabadságon van! Igaz, hogy nem emlékszem mikor láttam őket utoljára, úgy tűnik nagyon jó helyre mentek, ezért most kénytelen leszek én kivenni, és fölvenni délutáni ún.koktél ruhámat, és ékszereimet is (borzalmas nehéz munka lesz!)!
Igen ám, de melyik a szekrény?! Ki tudja? A lánynak meg még mobilja sincs!! Tehát akkor maradok csendes magányomban, és kénytelen leszek egyedül meginni a teámat egy bögréből, mert a nerceim, és brilljeim nélkül egy tapodtat sem!
Paintball csatára meg főleg! Jól nézek ki!

rapista2010. június 19. 19:17

Jól szórakoztam a hozzászólásokon és a válaszaidon is :-)

rapista2010. június 19. 19:10

par excellence szűrrealizmus! remek!

Ross(szerző)2010. június 19. 18:45

Kétségtelen, Zsuzsanna, hogy a megénekelt állítólagos történetet követően az Idő jó hosszú időre eltűnt, talán csak majd az arab csillagászok vadászták le ismét. Most persze felmerül a kérdés: uraljuk-e már, vagy továbbra is ő uralkodik felettünk?

szzs2010. június 19. 18:41

S mi meg járhattunk az eltűnt idő nyomában! Köszönet érte! Üdvözlettel: Zsuzsanna

Ross(szerző)2010. június 19. 14:52

Igaz, elnézést - csupán a látható jelekből, elhamarkodottan következtettem. Nem minden virágcsokor-küldeményben búvik meg névjegy. :)

the_fool2010. június 19. 14:44

A látogatásom nem szünetelt...

Ross(szerző)2010. június 19. 14:25

Örülök, hogy hosszabb szünet után ellátogattál hozzám. Köszönöm a gratulációt. A festő utóneve a lezáró versszakban, a bevezetésben felmerülő Teremtő nevével és tetteivel együtt, szerintem jó keretet ad a ciklusnak. Komolyan azért persze nem kell venni a szöveget, ilyen szándékom legalább is nem volt. De meg kellene kérdeznem az ötletadó poétát is...

the_fool2010. június 19. 14:13

Gondolom, nem csak a rím kedvéért került bele a festő másik neve, a jelentéséhez nagyon illik az a cselekedet a vászonnal. Szóval ezt a könnyednek tűnő témát is komolyan kell(?) olvasni. Gratulálok a teljes versciklushoz.

zsomcike2010. június 19. 11:12

Kedves Ross! Jól van, jól van, értem a fricskát, csak úgy elképzeltem üket, hogy forgatgattyák, gattyák, az ecsettyüket, tyüket. Fruzsi

Ross(szerző)2010. június 19. 09:11

Kedves Ágota, az csak természetes, hogy magas vendégeim számára a plazstik könnyűbúvár-felszerelést már jó előre odakészíti Jean, a hű és komor nyik. A titkosítási szabályokat, ahogyan eddig is, tudomásul veszem és mihez tartom.

gota2010. június 19. 09:00

Kedves Ross!
Ha már így kitárja előttem összes termei ajtaját,igazán
udvariatlanság lenne részemről visszautasítani!
Viszont, ha játszadozni szeretne (paint-ball),aztat kéretik előre jelezni,hogy szobalányommal ezen művelethez,megfelelő öltözéket készíttessek elő!
A titkosított részleteket (végül is ez egy stratégiai játék) kéretik a továbbiakban ennek megfelelően kezelni!

Ross(szerző)2010. június 19. 08:40

Kedves Ágota, a ''lelőtte a poénomat'' kifejezés és a szúnyogirtó flakon zökkenőmentesen integrálható egyetlen fogalommá: paint-ball. Mondjuk, ha erre valóban a lila szalonomban kerülne sor, ahol Jean szokásosan a reggel nyolc órai kávét szolgálja fel a meisseni készletben, az pozitívan szinesíthetné a hangulatot. A szíves invitálás körbeérő folyamatát én ezzel meg is kezdtem, kezdhetünk beszélgetni a vacsiról.

Ross(szerző)2010. június 19. 08:35

Bevallom, Fruzsina, hallottam már a felsorolt szövegírókról, felismerem, hogy létező vagy létezett személyekről van szó - és körülbelül ennyi az, amit tudok róluk, de főleg az életművükről. Nincs időm a néhány száz év időtartamú eltévelyedésekre. Nos, a mű első verziója elkészült, köszönöm a tartalmas közreműködést. Felszabadult a billentyűzet, most egy könnyű átvezető darab következik, még nem tudom, hová.

gota2010. június 19. 08:08

Na tessék, Fruzsi lelőtte a poenomat!
Ha már így összejöttünk, szép reggelt zsomcike Neked is!
Feltételezem hogy Ross úr nem haragszik meg ,ha elterpeszkedünk nála így kora reggel!

Amúgy, pedig milyen szép is lenne, amint Dali elévülhetetlen értékeiről társalognánk, egy szúnyogirtóval a kezünkben, vagy egymást csapdosnánk udvariasan, miközben Ön félszemmel a meccseket nézné!
Ki is hívott meg kit?

zsomcike2010. június 19. 07:58

Kedves Ross! A mű elkészült, az alkotó pedig ne pihenjen! Salvadorunk átölelte Galát,együtt kávéztak. Miró örül, hogy helyesen ítélt. Tristan Tzara tort ül a dadaistákkal a szűrrealizmus felett. Sok ez egy kávé mellé így pitymallatkor. A vers remek lett! Marad főkedvenc! Szeretettel Fruzsina

Ross(szerző)2010. június 19. 07:36

Pálinkás jó reggelt, kedves Ágota. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy azokon a reggeleken nekem csupán a szellemalakom szublimálódik a légtérbe hologramként a kávégőzből, és ahogy hűl a feketeleves, úgy homályosodik a kép is, míg végül visszaolvad oda, ahonnan jött: a nagy büdös semmibe (idézet, de most nem jut eszembe, kitől - talán Örkény).

Majdani kritikusaim figyelmébe ajánlom, hogy a hosszúra sikeredett időnyelő szövegnek van egy elsőre nem szembe tűnő kerete: a kulcsot az adhatja meg, ha belegondolunk, mit is jelent a Dali legény utóneve.

A kedves és kellemesnek ígérkező vacsorameghívásra térjünk vissza akkor, ha a fijug már nem rúgják a bőrt. És ha már megtörtént a szúnyogirtás.

gota2010. június 19. 07:17

Bocs Jóóó reggelt, bár kávézni nem velem szokott!
Bár megjegyzem én a tóparti, gyertyfénű vacsikat jobb szeretem!

gota2010. június 19. 07:15

A ''Dali legény'' és snitt! Onnan meghajlás, innen taps!
Ágota

Ross(szerző)2010. június 19. 06:23

Köszönöm, Marianna.

Ross(szerző)2010. június 19. 06:21

Azt hiszem, József, sokat lehetne erről beszélni. Logikusnak érzem az általad leírtakat, bár még nem gondolkoztam ilyesmiken. Lehet, hogy van ilyen fórumtéma, ha igen, ott esetleg tovább fejtegethetjük.

mezeimarianna2010. június 19. 04:13

Gratulálok!!!

farao2010. június 19. 01:04

Szerintem a rossz verseknél pont az a baj, hogy nem hallják tisztán a hangokat, és ezért torzul a vers is, vagy a súgó' már eleve rosszat súg, természetesen ez nem lehet égi eredetű, vagy pedig az az ok, hogy felkészületlen a vers írója és nem tudja még a gondolatait helyes mederben tartani...Számomra az a jó vers, ami elérhető, érthető, vagy ha nem is értem a felkészületlenségemből adódóan, legalább világítson, helyezzen el bennem egy-egy gyertyát.

Ross(szerző)2010. június 18. 23:06

Megfontolandók az érveid, József. Amikor az ''időmértékes'' jelzőt használtam, én oda soroltam a jambikus ritmikát is, de igazad van, az valahol a határesetet jelenti az ütemhangsúlyos sorokkal. Amúgy szerintem is valóban egyértelmű a megfeleltetés a verslábak morái illetve a zenei ütemek nyolcadai között. És azzal is egyetértek, hogy a jó versek megírásában az emberi tudatnál jóval több ''forrás'' vesz részt. No igen - és mi van a rossz versekkel?

Ross(szerző)2010. június 18. 23:00

Kedves Zoltán, köszönöm a látogatást. A megtartott ígéret a ''gentlemanlike'' viselkedés egyik ismérve. Attól tartok, nagy adag túlzás van a dícsérő szavakban, de nem tagadhatom: jól esik látni, hogy a törekvéseimből valami talán megvalósul. Szerintem, ha valaki objektív módon kíván egy szöveget megítélni, akkor bizony jól teszi, ha a hibákra kihegyezve olvassa át - a jó megoldásokat ugyanis nem kell keresni, azok mintegy automatikusan hatnak az olvasóra. A cél megértése? Bevallom, a primer cél egy kicsit önző: a legtöbb darab írása közben én magam nagyon jól szórakozom. Van még egy nagyon fontos megfogalmazás a hozzászólásban: ''a szavak nem bántó csűrés-csavarása''. Talán erre kell leginkább tudatosan ügyelni: véletlenül se legyen egy kiforgatott szókapcsolatnak olyan olvasata, amely sértheti bármilyen közösség vagy akár egyén érzékenységét.

farao2010. június 18. 22:52

Szerintem egy jambusok alkotta vers, amelyet ütemhangsúlyosnak is vehetünk nagy zeneiséggel bír, legalábbis remek ütemmel - bár a zene is ütemekből (is) áll. De mondhatnám azt is, egy jó vers Isten hangja, szavakban kifejezve.

Törölt tag2010. június 18. 22:49

Törölt hozzászólás.

Ross(szerző)2010. június 18. 21:43

Köszönöm értékelő szavaidat, József. Hízelgő feltételezés zenéhez hasonlítani ezt a szöveget. Ha konolyan megfontoljuk a feltételezést, ködösen azt gondolom, hogy dalszövegként az időmértékes ritmusú versek felelnek meg inkább.

farao2010. június 18. 21:23

Szellemes, sziporkázó. Ha az Időnyelő zene lenne egy vájt fülűnek is megannyi hájjal kenegető hang... Bár egy ilyen magasan szárnyaló' vers miért ne lehetne zene?
Gratulálok, kedves Ross.

Kicsikinga2010. június 18. 16:21

Megnyomtam az ''Enter'' gombot, még (Idő) előtt... :)
Persze természetesen a sárga(lé) irigységtől történne mindez...

Ross(szerző)2010. június 18. 16:21

Az bizony meglehet, kedves Kinga. Márpedig abban a bajuszantenna-pozícióban kimondottan szellemképes a televíziós vétel.

Kicsikinga2010. június 18. 16:17

Nos a hetykebajszú mit szólna ehhez?! Lefelé konyulna egyből híres trade mark-ja!

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom