Szerző
Ross Satyr

Ross Satyr

Népszerűség: 261 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 1388 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2010. június 20.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers a szerző és a Poet.hu forrásként való megjelölésével, nonprofit céllal szabadon utánközölhető.

A vers nonprofit céllal, a szerző és a Poet.hu megjelölésével szabadon átdolgozható.

Címkék
Kedvencnek jelölték (10)

Ross Satyr

Piroska

Szórakozottan, kis kosarammal róttam a rétet;
benne kalács volt jó nagyanyámnak, s mézizü óbor.
Kézitükörben, vállamon által láttam a képet:
szürke csuhában tűnt fel a lompos farkas, a kóbor.

Engem a sátán cinkosa rávett egyszeri bűnre;
játszva tehette, hisz kicsi voltam még, tanulatlan.
Nyomtalan elment ő, a bozótban messzire tűnve,
én pedig addig, tátva a számat, fekve maradtam.

Bánom a bűnöm, gyónom a papnak, térdem a padkán;
tévelyedésem súlya a keblem döngeti-nyomja.
Tíz Miatyánkot, s egy epigrammot ró ki a pap rám –
s egymiliószor több a vezeklés: egy epitonna!

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


Törölt tag2010. augusztus 29. 16:16

Törölt hozzászólás.

Mygan2010. június 22. 20:16

:)

Ross(szerző)2010. június 22. 15:24

Felteszem, kedves Sunil, az is bőven kiolvasható a versből, amit írtál. Ha ezen a vonalon megyünk tovább, akkor annyit tehetnék hozzá, hogy ez a ''bűnhődés'' az én szememben azonos súlyú a ''bűnnel'': semmiért a semmi - de ez messzebbre vezetne. Az igazság mindössze annyi, hogy a ritmusgyakorlathoz kerestem egy ismertnek vélhető történetet és környezetet, eközben az ''epigramma'' formát használtam, de megfosztva magasztos és fenséges tartalmától, ráadásul még magát a szót is szétboncoltam és egy soha nem létezett tartalmat kölcsönöztem neki. Természetesen nem volt sértő szándékom se a gyermekmese szerzői és kedvelői, se egy rögzített szertartásrend követői irányában.

sunil2010. június 22. 15:03

Szegény kis Piroskát, nagyon megsajnáltam, Kedves Ross. Azt hiszem, ekkora súlyú büntetést nem érdemelt volna semmiképpen. A versed persze, most is nagyon tetszik, hiszen a bűn és a bűnhődés kérdését azt hiszem, nem sokan feszegették még ilyen frappánsan, a Grimm testvérek halhatatlan meséjének árnyékában.
Komoly a versed és tanulságos, Kedves Ross. A humor, itt most inkább csak lehelet finom, édes ostya, benne a (gyógyító) kesernyés, pici labdaccsal.
Szeretettel:sunil

Ross(szerző)2010. június 21. 20:47

Bizony, nem közömbös a kérdés, amelyet felteszel, Laci. Azért is nehezen számítható ki Piros életkora, mert egyes mesékben csupán három nap egy esztendő. Másrészt a ''kiskorú'', ''fiatalkorú'' és egyéb kategóriák országonként eltérőek lehetnek, természeti népeknél pedig amúgy is eléggé eltérő a morális megközelítés is, az ivarérés is ... Összetett probléma ám ez, kedves Laci...

helszlo2010. június 21. 20:39

Édes kis mese. De hogyan mondjam ezt el, hat éves lányunokámnak?
Azt hiszem, megvárom, amíg legalább Piros korát eléri. Tényleg, hány éves volt Piros, amikor először találkozott a Lompossal? Te jó ég! Remélem, azért már tizennégy felett volt! (Üdv: Laci)

Ross(szerző)2010. június 20. 22:05

Akár az életben: bizony, senki nem ártatlan. A nagyi rokkantnyugdíját is meg lehetne piszkálni. Köszönöm, Zsuzsanna, a gratulációt.

szzs2010. június 20. 21:51

Igazi tanmese: itt bizony senki sem ártatlan, de lehet bárminek látszani, csak kellék kell hozzá! Igaz? Gratulálok! Üdvözlettel: Zsuzsanna

Ross(szerző)2010. június 20. 16:55

Köszönöm, Radmila. Gondolom, Piroskát úgy nevelték, hogy tartsa be az úgynevezett szentségeket; a farkas pedig - vagy farkasbőrbe bújt ember - valószínűleg pogány (vagy, ami sokak szerint még rosszabb: ateista).

Golo2010. június 20. 15:06

Kedves Ross,
modern Piroska embertestbe bújtatott farkassal. Mért csak Piroskának kell vezekelnie?
Versedhez különben gratulálok.
Szeretettel: Radmila-Golo

Ross(szerző)2010. június 20. 13:30

Köszi, Gábor - szuper! Kedvelem ezt a folyamatot, amikor valamiféle gondolatok összessége szöveggé válik, az a szöveg elindít további gondolatokat, azokból szintén szöveg lesz - és ki tudja, hol áll meg... Képzelem, miről eshet szó ott a fröccsös poharak árnyékában.

Hadnagy1gabor2010. június 20. 13:24

Kedves Ross!

Mestermű lett most a javából,hol pici lánykánk játsza a rosszat.
Nagymama drága vár Pirosára,persze hiába,annyi a napnak
Hűsöl a lompos és a vadásszal issza a fröccsöt,egyre borozgat.
Törve a tükre s fekszik a fűbe'nem pici lány már bűnei vannak.

Várva az újabb mesteri művet,olvasom újra s vittem a szívet!

Üdvözlettel!

Ross(szerző)2010. június 20. 12:55

Kedves István, hála istennek nekem több ilyen tanárom is volt, érdekes módon a szaktárgyakat oktatók között is. Ezért tapasztalattal megalapozva tudom megerősíteni a módszer hatásosságát. Igyekeztem is tőlük sok mindent ellesni, de nagyobb létszámú csoport oktatásában még nem szereztem tapasztalatot. Köszönöm a méltató szavaidat.

Ross(szerző)2010. június 20. 12:51

Kedves Fruzsina, a tiltakozást némi fenntartással fogadom el: a nagy Zizou ügyes futballista volt, annál talán több is, de ha valaki végignézi a kiállításai történetét... akkor egy elég csúnya jelző jut az eszébe. Természetesen tiszteletben tartom a pre-franciádat.

Ross(szerző)2010. június 20. 12:49

Hát igen, Kinga, természetesen nem kerülte el a figyelmedet a kis baboskendős fruska mesterkedése. Nagymamának bizony várnia kell még egy kicsit a sorára, a lompos ugyanis szükségétz érezte testi állapota megerősítésének (Piros holnap is jön ugyanis). Mármost a vadász-motívum logikusan maradt ki, hiszen a farkas nap mint nap bekalácsozik, beborozik, dehogy köllenek neki némberek a gyomrába. Szerintem Piroska nem romlott, pontosan tudta, hogy meddig mehet el...

Ross(szerző)2010. június 20. 12:44

Köszönöm, kedves Marie. Többszöri átdolgozás volt az ára, plusz igyekeztem ezt a verziót (vsizonylagosan) gyermekbaráttá tenni.

Vallejo2010. június 20. 12:06

Kedves Barátom!
A műved és a hozzászólások kapcsán az alábbi történet jutott eszembe:
Volt egy tanárom aki frissen került az iskolába ahol a tinik próbára akarták tenni a tűrőképességét.
De ő az istennek nem akart idegesen, hangosan kiabálni, hanem halk szolidsággal kezdett roppant okos dolgokat mondani, érdekfeszítő történetekbe burkolva. Lám kis idő elteltével, mindenki azon versengett, ne maradjon le egyetlen egy élvezetes órájáról sem.
A párhuzam nékem nyilvánvaló!
Ismét szerettem itt olvasni, a Te órádon!
Vallejo

zsomcike2010. június 20. 10:26

Kedves Ross sporttárs! A frankofon szekció nevében tiltakoznék, főleg Zidan emléke miatt. Fruzsi

Kicsikinga2010. június 20. 09:58

A kézi tükör használata már sejtette velem, hogy Piroska, már inkább Piros, vagyis kicsit tapasztaltabb,mint anno, tehát valójában teljes ''felszerelésben'' várja (már alig várja!) ''orv'' támadóját, a nagymama még látom van, de szerintem szegény már régóta tudja, hogy kalácska, és mézízű óbor nélkül marad, vadász az sincs a képben nemem jön menteni ( erről Pirossá érett Piroska gondoskodott talán?!), minden kész egy erdei apró kis meséhez, ami már úgy kezdődhetne, hogy egyszer folt, de hol nem lenne folt, egy elrontott Piroska esetében...?
Pirulok!

Marie_Marel2010. június 20. 09:25

Micsoda remek áradó, lüktető (időmértékes) sorok!
(Epi)tonna gratuláció neked érte! :-))

the_fool2010. június 20. 09:20

:) Ez remek alkalom, valóban! Az első 9 szóig azt hittem, nekem kívánsz boldog névnapot.:)

Ross(szerző)2010. június 20. 09:12

Köszönöm, the_fool. Egy régebbi darab újult meg egy kicsit, igazi szórakozás volt a szavak keresgélése.

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy boldog névnapot kívánjak Rafael Márquez sporttársnak, a mexikói VB-focicsapat kapitányának (Barcelona !!!), akinek vezetésével alighanem sikerült megszabadulni az impotens franciák további nevetséges csúszás-mászásának látványától.

the_fool2010. június 20. 08:53

Micsoda epigrammák, vagyis epigrammok! Nagy vállalkozás egy epitonnát összelapátolni. Igazi felnőttmese, a szokásos könnyedséggel áradó időmértékes sorokban. Gratulációm!:)

Ross(szerző)2010. június 20. 08:44

A többieket, Ágota? A fiúk a bányában dolgoznak, kapitalista vasárnapot tartanak.

Ross(szerző)2010. június 20. 08:44

Kedves Fruzsina - mivel ez egy vándorfarkas, természetesen sorra kerül minden feliratkozó, csak van a dolognak egy hátulütője. Nem ismerem, és befolyásolni sem tudom, hogy milyen a lompos farkas szelekciós algoritmusa.

zsomcike2010. június 20. 08:01

Kedves Ross! Itt vagyok reggel a lompos farkassal , meg a Piroskával kimaradtam valamiből,ez jár a késöbb kelőnek? Fruzsi

gota2010. június 20. 07:48

Hát nem látom túl sok akadályát a dolognak,
esetleg kérdezzük meg a többieket is?!

Ross(szerző)2010. június 20. 07:34

Jó reggelt, kedves Ágota! A gyöngyszemekkel óvatosan kell bánni, hisz különösen termőhelyükből éppen csak kiszabadulván hajlamosak a csúszásra, de ezt inkább fedje a jótékony árny leplének feledhető spanyolfala. Megígérem, hogy minden megszív-lelendő tanácsát továbbítom kis dalom címszereplőjének, csak szegény most kissé elfoglalt: még csak a huszonhetedik epigrammájánál tart.

Ártatlan kisleánykák rossz szokása, hogy kilesik a ''farkas'' szokássá rögzült viselkedését, és annak alapján véletlennek tűnő randevút szerveznek. A kistükör használata feleslegessé teszi a fejecske hátrafordítását, így a gaz toportyán elébe toppanásakor megjátszott sikoly nagyon élethű tud lenni. Köszönet a ''lompos'' jelzőért, én nem mertem beleírni. Amúgy tájékozódási futó a szegénykém.

Továbbítom azt a rejtett tanácsot is, hogy Piroska legközelebb barátcsuhában vágjon neki az erdei ösvénynek. Ja, még az ordas üzeni, hogy a címet megkapta, jövő kedd jó lesz?

gota2010. június 20. 07:16

Szép Reggelt Kedves Ross!
Ez a kis gyöngyszem majdhogynem kicsusszant a markomból! De résen vagyok!
Nohát akkor Kedves Piroska nagysád!
Ártatlan kisleánykák nem szokták (depláne menet közben), nézegetni magukat kis tükröcskékben,feltéve, ha ez a tükör, nem mint visszapillantó szerepel!
Ebben az esetben az elfoglalt kezek miatt,(kosárka),ez némileg megmagyarázható,ellentétben ama ténnyel, hogy miért is kell a hátunk mögé nézgelődeni, hacsak ,nem azért, hogy bizton észrevegyük a ''lompos farkast''!
Miután valószínűleg a ''futó'' távfutó?ámde ''nyomtalan''(gyors futóknál ez már csak így szokott lenni) emléket hagyó ordas,figyelmét kurta piros szoknyácskája,és mundén főkötője láttán fogta el a ''futó''vágy ,ezen dolgokból okulván töredelmes gyónása és az Önre kirótt penitencia remélhetőleg valóban epiton
értékű lesz!
ui: a farkast kéretik legközelebb hozzám küldeni cím megy!

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom