Szerző
Ross Satyr

Ross Satyr

Népszerűség: 251 figyelő

Adatlap

Szerző figyelése

Vers

A verset eddig 975 alkalommal nézték meg.
Publikálás időpontja: 2010. június 26.

Megosztás

Szerzői jogok

A vers a szerző és a Poet.hu forrásként való megjelölésével, nonprofit céllal szabadon utánközölhető.

A vers nonprofit céllal, a szerző és a Poet.hu megjelölésével szabadon átdolgozható.

Címkék
Kedvencnek jelölték (8)

Ross Satyr

Fanni (4) - Közöny

Költhetném a világ legszebb költeményeit,
hőseposzt vagy múltba néző széphistóriát,
kedvesemhez közel jutni egyik sem segít:
közönyének vaspáncélján nem hatolnak át.

Írhatnék egy vígjátékot, dőlne a tömeg,
dőlnének a nevetéstől, dőlne rám a pénz,
nézettségben számos rekord játszva dőlne meg,
ám a kedves úgy döntene: bóvlit meg se néz.

Koncertekre elvinném, a zene járja át,
bár tudom, az enyhe kényszer sokszor bajt csinál.
Komponáltam magam is már pár melódiát –
ám ízlése megrekedt a Lagzi Lajcsinál.

Aranyhaltól kicsikarnék kívánságokat,
kedvesemnek ifjúságot, örök életet.
Válaszként egy hivatalos közlemény fogad:
a célszemély ismeretlen, sosem létezett...

Hozzászólás írásához regisztrálj vagy lépj be!


Törölt tag2010. augusztus 29. 16:10

Törölt hozzászólás.

Ross(szerző)2010. augusztus 24. 19:35

Kedves Kata, én köszönöm, hogy volt türelmed elnavigálni ide. Jók a kérdéseid. Olyan névvel és olyan formában, ahogyan írtam róla, igazából természetesen nem létezik, a modellje persze igen. Egy alapvető adottsága (vagy annak hiánya) miatt bizonyos, egymással összefüggő témakörökre nem terjed ki az érdeklődése. A vonzódás a modellhez nem vak, semmiféle értelemben; éppen csak figyelembe veszem a kereteket megszabó realitásokat. Marad még egy fehér folt, a Fanni rejtélyes ''pozíciója'': erről nem igazán tudok közelebbit elárulni.

19702010. augusztus 24. 19:26

Ez a Fanni mindenképp kavarodást csinál, most méginkább látom!:-)
A befejező versszaknál elgondolkodtam:mint kedvesként nem létezett?mert ugye tudjuk létező személyről van szó...ez eddig rendben volna, ha így van.A közöny is érthető, mint cím, mint téma...a kérdés az, a Te művészeted iránt ilyen közönyös?Bár a többi versnél kiderült eleve más az érdeklődési köreitek....ez sem jó megközelítés.
Látom már, itt az ''érzések'' vakon vonzódnak a Fannihoz....s ennek ellenére sem sikerült még mindig megfejtenem Fanni fölöttébb magas ''pozícióját''!:-))
Köszönöm, hogy felhívtad versedre a figyelmem!:-)

Ross(szerző)2010. július 8. 10:38

Köszönöm, Gábor. Legalább valami kis vigasz... Mert a dolog igaz. :(

Törölt tag2010. július 7. 17:24

Törölt hozzászólás.

szzs2010. június 28. 12:38

Szerénységed enged nagyot ''alkotni''! :-) Zsuzsanna

Ross(szerző)2010. június 28. 10:52

Kedves Zsuzsanna, erre a megközelítésre nem is gondoltam, pedig - ha a dolgot általánosságában nézzük - természetesen igazad van: a valódi nagy költők viszonzatlan vonzalmaiból számos igazi remekmű született; ebben az esetben pedig talán egy kis szórakoztató ''panaszkönyvi bejegyzés''. Köszönöm, hogy rámutattál erre.

szzs2010. június 28. 10:30

Kedves Ross! Mivel a ''hódoló'' mindent elkövetett e hölgy meghódítására (közönyéből való felrázására) a kultúra, a művészetek terén, talán annyi érdeme mégis van (bár neki nincs érzéke hozzá), hogy megmutatkozott nekünk remekmívű alkotásaival! Üdvözlettel: Zsuzsanna

Ross(szerző)2010. június 27. 14:38

Azt hiszem, ez az egy bizonyos Fanni nem tehet róla; én pontosan tudom, mi az az egyetlen érzék, amely hiányzik belőle, és ez közös oka a felsorolt területek iránti érdektelenségének. De mivel létező személy, legfeljebb óvatosan körülírni tudnám csak. Én köszönöm a kedves szavakat, Zsuzsa.

kozmazsu2010. június 27. 14:32

Zseniális karaktúra szegény Fannikról, nagyon tetszik. Mondanám, ha merném, ''ez már döfi''. Gratulálok! viszem szívestől lelkestől. Köszönöm: zsuzsa

Ross(szerző)2010. június 27. 13:36

Kedves Sunil, a produktumok közzétételének felgyorsulása a moderátorok közötti egyre javuló munkamegosztásnak is köszönhető. Amire a versbéli ''kultúrember'' törekszik, az talán nem is valamiféle érzés kicsalogatása a partneréből - jól mondod: az csak akkor lehetséges, ha eleve van legalább valamiféle csírája -, inkább talán olyan közös élmények átélése, amelyek később tárgyai lehetnek a beszélgetéseiknek; és természetesen a partner valamiféle ''elkápráztatása'' azzal, mennyire sokoldalú és kreatív az elbeszélő.

Azt hiszem, szegény Lagzi Lajcsi többé vált önmagánál, tekintet nélkül a valóban értékes komolyzenei képzettségére; jelenti a ''lakodalmas rock'' műfaját, a ''Dáridó'' című gagyit, a ''nagy magyar mulatóst'' is.

A hal még itt lábatlankodik valahol a hallban és mindent hall. A közeljövőt illetően más tervei vannak ugyan (nekem is), de kedves törzslátogatójának természetesen nem tud ellenállni: végigjár és feltúr néhány óceánt, az Óperenciás Tengert, és bizonnyal hoz még ''Fannis'' verset.

sunil2010. június 27. 13:11

Ó, Kedves Ross, örömmel látom, hogy Te bizony, nem lustálkodtál, a legutóbb eltelt 48 órában sem, és persze az még külön is öröm, hogy Fanni is újra velünk lehet, mégha csak így, áttételesen is.
Jól mondod nagyon, hogy minden emberi erőfeszítés hiába való, mert az még sohasem csalogatta elő a szerelmet, de a szeretetet sem. Sem az egyiket, sem a másikat nem lehet '' kiérdemelni '', noha az utóbbi, egyformán járna, mindenkinek.
Egyetlen aprócska bizonytalanság maradt csak bennem, Lagzi Lajcsi barátunkat illetően, mert nem tudom, hogy a neve nyomán, nem aktualizálódhat-e annyira a vers, hogy szinte eltéphetetlenül rögzül hozzá majd, egy adott idő-pillanathoz. Persze, Te okosabb vagy, mint én, nyilván magad is gondoltál már erre, és az sem kizárt, hogy esetleg, éppen ez volt a célod.(?)...
Lehetek olyan szemtelen, hogy ha már itt van az az aranyos halacska is közöttünk, kérjek tőle még egy-két '' Fannis '' verset, ha szabad, de ki tudja, szegény hal, hall-e engem, mert egyelőre, csak tátog nagyokat...-:)
Szeretettel:sunil

Ross(szerző)2010. június 27. 08:18

Háló és halász? Kétségtelenül fennál az asszociáció lehetősége, bár én nem kimondottan arra gondoltam. És persze túloztam az öt-hat csukott könyvvel: egyetlenegy van csak. Vastag.

zsomcike2010. június 27. 07:55

Kedves Ross! A póló jó, csak ezzel a hálóval kell vigyázni, mert, hiába a konzerv pók felirat, a háló ügy halászt is gyaníthat, persze....
Az az öt-hat még érdekesebb lehet.

Ross(szerző)2010. június 27. 07:40

Kedves Fruzsi, tovább fejlesztettem a feliratos pólóm ötletét: a nagyobb betűs ''Canned Spider'' felirat alatt jóval kisebb betűkből a következő önvallomás olvasható: ''Hálóban jó vagyok...'' Amúgy igazából semmi szükség jósolgatásra az esetemben: életem egy nyitott könyv (meg vagy öt-hat csukott).

zsomcike2010. június 27. 07:27

Kedves Ross! A ''Canned Spider'' is ''Lovely'', a zaccból jóslásban nem hiszek, a füst-jelek persze az más, meg a dóznis csontválogatás, abban van a ''frankó''

Ross(szerző)2010. június 27. 06:03

Kedves Fruzsi innen a kávézóból - úgy látszik, a poéták által a külvilág elé tárt szövegek halmaza jobban azonosítja őket, mint a tenyerük rajzolata. Legalább is Te képes vagy arra, hogy nem az utóbbiból jósolsz, hanem az előbbiből vonsz le nagyon is elgondolkodtató következtetéseket. Volnék tehát én egy lassú, óvetos konzervpók... Nem is mutatna rpsszol a pólómon: ''Canned Spider''. Vagy - kávézaccból jósolsz?

zsomcike2010. június 27. 05:54

Kedves Ross! A múzsa örök, ki milyen múzsát szakít..........Az, hogy él, vagy nem, indiferens, olyan amilyennek Te gondolod. Ha élő személy, akkor sem számít milyen, mert a költő úgy ís felruházza illuziókkal. Gondoljatok szegény Boncza Bertára, aki hát, szó, mi szó........az ifjúságán kívül! No de izlések, és pofonok ugyebár.....!
A fiktív múzsa a tökéletes, azt tehetsz vele amit csak akarsz. Kedves Ross! Fanniba tört a bicskád, de nem is akarod igazán a fejleményeket, Te kis kényelmes poeta, így jó Neked ülni a konzervdobozban, onnan szövögetni a hálót, csak lassan óvatosan. Szeretem ezt a kalamajkát, el is viszem! Kávétárs Fruzsi

Kicsikinga2010. június 26. 20:57

Jelszó értve! :)

Ross(szerző)2010. június 26. 18:58

Kedves Kinga, aki nálam ebben óvatosabb, az már festi magát... Emlékezz a jelszóra: ''dinamikus harmónia''!

Kicsikinga2010. június 26. 18:54

Juj, akkor óvatosan bánni Vele! Ihlet maradjon! Jaj!

Ross(szerző)2010. június 26. 18:13

Szerintem, Kinga, múzsából egy (műfajonként egy és versenként is egy) böven elég. És azért olyan nagyon nem szakadok bele, hogy a kedvére tegyek: meglehet, hogy sikerül éppen annyira megváltoztatnom, hogy pont az ihlető ereje vész oda. Most egyensúly van, igaz, a dinamikus fajtából...

Kicsikinga2010. június 26. 18:05

Jaj múzsmúzsamúzsa! Igen persze, kell, hogy legyen egy (elég egy? ) Múzsa, akiért,már beleszakadsz, hogy kedvére tegyél, de őkelme még hederítésig sem jut el!

Ross(szerző)2010. június 26. 18:01

Laci, semmi baj a hozzászólásoddal, én értettem másképp, a ''koncert'' szóról automatikusan, de hibásan következtettem a komolyabb műfajra. És igazad van, oda aligha tudtam volna elcibálni Őt...

Ross(szerző)2010. június 26. 17:58

Kedves Kyri, természetesen igazad van, valóban az olvasó számára engedünk betekintést, ''a kuncsaft mindenek előtt''. Szomorúan olvasom, hogy benned mindez egy kellemetlen élményt hívott elő - ha rajtam múlik, legközelebb igyekszem eloszlatni, jó?

Ross(szerző)2010. június 26. 17:55

Kedves Kinga, nincs mit tenni, ez egy kényszerhelyzet. Olyan amilyen, de ha egyszer ő a Múzsa ...

Ross(szerző)2010. június 26. 17:54

Kedves Ágota, ezúttal at írásjelek talán megtévesztőek, de rögzítsük a tényt: ennek a szövegnek a főszereplője létezik, és minden róla leírt szó - természetesen az utolsó két sor kivételével - igaz. Talán a Lajcsi kicsit túlzó.

kyri2010. június 26. 17:27

Kedves Ross!
Nincs is jelentősége, hisz a verset az olvasónak írjuk.
Amikor megírtad, nyilván a saját gondolataid, saját érzéseid előtt nyitottál ajtót a világ, azaz, az olvasó felé..
Bennem viszont egy kellemetlen ''élményt'' elevenített meg, amitől szívesen, /inkább szív nélkül/ szabadulnék, de valahogy mindig kísért.
Üdv. Kyri

Kicsikinga2010. június 26. 17:21

Kedves Ross! Ennyire nem lehetsz Jó!
Én tudod mit csinálnék vele?! Nem mondom meg, de a képzeletedre bízom!
:)

Ross(szerző)2010. június 26. 17:13

Kedves Kyri, a valóságos igényszintem talán nem is annyira érdekes ebben az esetben, mint a versben panaszkodó ''kultúrsznob'' és a párjául választott személy közötti eltérések. A szöveg megírásának célzata viszont, ebben egyetértek Veled, valóban érdekes. Nos, kissé talán eltúlozva a helyzetet, bizony a valóság köszön vissza a sorokból. Persze hozzátéve, hogy a záró sorok csak a csattanó kedvéért íródtak meg - a személy létezik.

gota2010. június 26. 17:13

Ross Kedves!
A paradoxon helyzet ne tévessze meg!

Kérdésem: ez az utolsó ,őszinte,valós szavam,vagy ez az utolsó őszinte valós szavam???
''a Királynőt megölni nem kell félnetek''

kyri2010. június 26. 17:05

Kedves Ross!
Nehéz hozzászólni a versedhez. Részben, mert nem ismerem az igényszinted, másrészt nem tudom, milyen célzattal írtad.
Mindenesetre a címhez alkalmazkodó, rímesen kidolgozott soraid szívesen olvastam.
Üdv. Kyri

Ross(szerző)2010. június 26. 17:03

Kedves Radmila, őszintén örülök, ha megláttad az ezúttal kissé elrejtett humort a sorokban (vagy a sorok között). Ha úgy érzed, hogy a közöny belőlem fakad, el kell hogy fogadjam, az élettapasztalatod biztosan alátámasztja ezt - meg fogom gondolni. Ja plyasmit érzel talán, hogy ennek a felemás helyzetnek a fenntartása az igazi érdekem - az bizony nincs kizárva...

Ross(szerző)2010. június 26. 16:58

Kedves Ágota, gondolom, nem először tetszik szembesülni a Nyájas Olvasó szándékos megtévesztésének törvénytelen tényállásával részemről. És, lássa be: egy hivatalos közlemény egy hivatlan pankrátortól - a két jelző eléggé oximoronális viszonyba került egymással. A nemes bosszú, gondolom, rímes-ritmusos sorokban les majd reám egy sarok megett.

A rózsaszín limonádéra való utalást csak ahhoz a dilemmához, kételyhez vagyok képes kapcsolni, hogy vajon a ciklus címadó személye létező személy-e vagy sem. Nos, létező személy. Ez az utolsó, őszinte, valós szavam. Legfeljebb, hozzám hasonlóan, olykor-olykor belebúvik más bőrébe.

helszlo2010. június 26. 16:57

Kedves Ross! Én bíz nem így értettem, mert akkor a versedbeli ''Kedves'' nem élte volna túl, minden bizonnyal. Bevallom, (jóllehet tudtam), nem koncentráltam arra, hogy ''Lajcsi'', Zeneakadémiát végzett trombitaművész. Így aztán hozzászólásom valóban balszerencsés. No de, volt már ilyen! Üdv: Laci

Ross(szerző)2010. június 26. 16:51

Kedves látogatóim, köszönöm az észrevételeket, tanácsokat - bizony rám férnek, mert a helyzetből láthatóan nincsen kiút.

Kedves Eta, megtiszteltetés a számomra, hogy átküzdötted magadat az egész ''tetralógián'', amelyről végig nem derül ki, hogy melyik sora tükrözi a ''keserédes'' valóságot és melyik a fantázia terméke. Köszönöm a kedves dícsérő szavaidat!

Kedves Laci, jól értelmeztem, hogy Lajcsit mint hangszeres komolyzene-művészt lehetne felkeresnünk egy koncertjén? Megfontolom, mert tudomásom szerint igazi nagy zeneszerzők írtak nagyon szép trombitakomcerteket. A ''karjaidba dől'' szépen egészíti ki a második versszakban a különféle dőlési lehetőségek felsorolását.

Kedves Marianna: Én igazán megpróbáltam a kultúra számos szegmensét (és ha tudnád, milyen versszakokat hagytam ki a tudomány és a sport területéről...). De ugye, nem gondolod komolyan, hogy adjak le a saját igényeimből egy hölgy megnyeréséért, aki - egyszerűen nem létezik...:

Golo2010. június 26. 16:44

Kedves Ross,
fiktív kedvesedhez írt versed (bocsáss meg nekem), de még hangos kacajra is fakasztott, amikor ide értem:
''Komponáltam magam is már pár melódiát –
ám ízlése megrekedt a Lagzi Lajcsinál.''
Úgy érzem, a közöny belőled fakad, ha mélyebben belegondolok.
Szeretettel: Radmila-Golo

gota2010. június 26. 16:32

Hölgyek, Urak!
Nem olvastátok végig?????

mezeimarianna2010. június 26. 16:17

A közöny az közöny,de valóban ezzel nem leszel közelebb hozzá,ha ő azt szereti akkor fogadd el és ne hagyd abba,próbálkozz tovább,hogy mást is megismerjen,megszeressen:)Gratulálok!!

helszlo2010. június 26. 16:15

Igen, magam is úgy érzem, hogy mindezeknek nem-igen állhatna ellen a ''Kedves'', de ha az ''izlése megrekedt a Lagzi Lajcsinál'', akkor az némileg megmagyarázza a dolgot. Még egyet próbálhatnál meg: Elvihetnéd egy Galambos Lajos koncertre. Ha élve átvészelnéd, lehet, hogy hálából a karjaidba ''dőlne''. Üdv: Laci

LIne2010. június 26. 16:14

:))) olvastam a többit is, mind- mind, csuda jók!

(minden leírt betűd, a hsz-eid is! )

Tisztelettel: Eta.

gota2010. június 26. 16:04

Nem fair play a játszma Ross Úr!
A nyájas olvasó többrendbeli megtévesztése,mondhatni
''hülyére vétele'', ellenlépésként , bosszút indikálhat!
Hivatalos közlemény: Kéretik erre felkészülni.
tisztelettel: én mint a háborgó tömeg hivatatlan prókátorja.
ui. személyesen is átvervén érezve magam (raózsaszin limonádé ügyben!!!)

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom